NO TILLNo tillКУЛТУРИПШЕНИЦАРАПИЦА

Химичен и биологичен контрол на охлюви

Разбирането как работят методите за контрол на охлювите, заедно с използването на мониторинг и прагове за риск от повреди, ще ви помогне да насочите борбата ефективно.

Биологичен контрол на охлюви

Поради относително високите разходи, биологичната борба с голите охлюви е подходяща за ограничени системи и култури с висока стойност на произведената продукция. Също така е ефективен вариант в ситуации, в които е трудно осъществимо да се извърши борбата с използването на пелети, като например при зрели марули.

Използване на нематоди

Предлага се биологичен молюскоцид, базиран на нематоден паразит на охлюви ( Phasmarhabditis hermaphrodita ). За разлика от пелетите, нематодите могат да атакуват охлюви живеещи в почвата, както и към възрастни които са по повърхността. 

Нематодите влизат в тялото на охлюва (мантията) и освобождават бактерии от вътрешностите си. Нематодите се хранят с размножаващите се бактерии. В крайна сметка мантията на охлюва се издува и се спуква. Въпреки, че обикновено отнема 7–21 дни, за да умре един заразен охлюв, той спира да се храни скоро след като нематода навлезе в тялото. Когато охлювът умре, нематодите се хранят с него, докато източникът на храна се изчерпи. След това те напускат в търсене на още охлюви.

Сивият полски охлюв е силно уязвим към нематода, но по-големите видове са податливи само когато са млада възраст и малки.

Нематодите могат да се прилагат преди очакваното развитие на неприятеля, при сеитба или по всяко време през вегитацията на културата. Въпреки това, те се прилагат най-ефективно когато е тъмно, вечер и преди дъжд. Успехът зависи от условия и наличието на влага след нанасяне.

В идеални условия нематодите осигуряват намаляване на повредите за около шест седмици след прилагането. За да извлечете най-доброто от продукта, може да се наложи той да се използва скоро след покупката (винаги следвайте инструкциите внимателно).

Естествените врагове на охлювите включват земни бръмбари, бръмбари скитници, паразитоиди, птици, земноводни и таралежи, така че осигуряването на местообитания за тези видове може да помогне за контролиране на популациите на охлюви.

Химичен контрол на охлюви

Химическото съдържание на примамките/пелетите влияе върху тяхната привлекателност за охлюви и тяхната издръжливост. Твърде много активно вещество може да възпре охлювите да се хранят, преди да получат смъртоносна доза. Твърде малко може също да попречи на охлювите да получат смъртоносна доза, особено при по-големите охлюви. Няма данни за резистентност към продукти за растителна защита, разрешени за борба с охлюви.

Железен фосфат

Железният фосфат е особено подходящ за органични системи. Охлювите бързо спират да се хранят, стават по-малко подвижни и умират в рамките на 3–6 дни. Тъй като охлювите често умират под земята, ефективността на третирането трябва да се измерва чрез намаляването на щетите от хранене през вегетацията.

ЛИЧЕН ОПИТ

Третирне с листен тор с високо съдържание на фосфор също има определена ефективност за борба с голите охлюви.

За повече информация може да заявите своята консултация.

Периоди за наблюдение на охлюви и прагове на вредност

Периодите на наблюдение и праговете на вредност са специфични за културата. Праговете на риска от щети се прилагат само когато условията са подходящи за активност на охлюви.

За прецезирането на борбата с охлюви е важно да се наблюдава активността на вредителите, особено по време на най-критичните етапи на растеж на културата.

Използването на капани за убежище за откриване на охлюви

Капаните за убежища са ефективен начин за измерване на размера/активността на местните популации на охлюви.

Капаните са просто малка купчина покрита непестицидна стръв, храна на зърнена основа, зърнен фураж за птици примерно (смески, малай). Поставете капаните за охлюви преди култивирането, когато повърхността на почвата е видимо влажна и времето е меко (5–25°C). Когато почвените условия са сухи и охлювите не търсят активно храна, улавянето няма голяма стойност.

Как да подготвим капан или примамка

  1. Поставете две препълнени лъжици стръв на земята.
  2. Добавете покривало с диаметър около 25 см (напр. чинийка за саксии, зебло, килим или плочки).
  3. Оставете малка празнина между покритието и почвата (за да позволите на охлювите да влязат).
  4. Поставете тежест върху покривалото (за да го закрепите при ветровито време).

Във всяко поле поставете 9 капана (13 в полета, по-големи от 200 дка) във формата „W“, разпръснати върху цялото поле. Поставете допълнителни капани в зони, за които е известно, че претърпяват щети. При висок култури поставете капаните точно отстрани на пътеките и маркирайте местата.

Оставете капаните за една нощ и прегледайте рано на следващата сутрин, докато повърхността на почвата е все още влажна. Пребройте броя на охлювите и отбележете следите от слуз. В топлите дни проверявайте капаните рано, докато температурата е все още ниска, защото охлювите ще напуснат със затоплянето. Продължавайте да следите, докато културите преминат своя уязвим етап.

Периоди за наблюдение на охлюви и прагове на повреда

Периодите на наблюдение и праговете на увреждане са специфични за културата. Праговете на риска от щети се прилагат само когато условията са подходящи за активност на охлюви.


Маслодайна рапица

Наблюдавайте маслодайната рапица от засяването до фаза четири същински листа. Прагът на икономическа вредност е един охлюв на капан в стърнищата на зърнените култури.

Разпръскването на пелети, възможно най-скоро след установяването, е най-добрият метод за приложение.

Зимни житни култури

Наблюдавайте зимните житни култури от сеитбата до първото братене. Прагът на икономическа вредност е четири охлюва на капан.

Разпръскването на пелети, възможно най-скоро след констатирането, е най-добрият метод за приложение.

Забележка

Смесените пелети за борба с охлюви (пелети, смесени със семена при засяване) са неефективни при фини посевни лехи, тъй като и семената, и пелетите не са достъпни за охлювите. Въпреки това, при директно засяване или в открито буцесто легло, пелетните добавки със семена от пшеница могат да бъдат ефективни.

Може да бъде от полза да се повтори третирането, когато се наблюдават нови щети при хранене, когато капаните показват повишаване на активността или ако пелетите се разпадат или плесенясват. Важно е да се отбележи, че пелетите могат да станат неефективни след продължителен силен дъжд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *