КУЛТУРИПШЕНИЦАСОРТОВЕ

По-висок среден добив на пшеница чрез смесване на сортове

Сеитбата на поле с пшеница от различни сортове, вместо засяването на един сорт е доказано, че увеличава средните добиви на пшеница с близо 50 кг/дка, разкриват данни от независими опити във фермата.

През последните три години британската селскостопанска компания Velcourt изпробва четирипосочна смес от пшеница, която дава средно 47 кг/дка по-висок добив от колкото засявани самостоятелно.

Ръководителят на технологията за производство на култури в компанията, Ник Андерсън, обяснява: „На ниво ферма това означава, че ако отглеждате смес от четири сорта, ще отглеждате повече пшеница, отколкото ако отглеждате тези сортове поотделно, и това е нещо, което фермерите могат лесно да направят, за да увеличат средните си добиви.“

Въпреки, че някои може да гледат на използването на смеси като част от стратегия за намаляване на вложените ресурси, нашата работа предполага, че използването на смеси просто ви позволява да увеличите добивите със същото ниво на вложени средства за защита на културите. 

След обещаващи резултати, проведени като част от независимата програма за изследване на културите на компанията в различни сайтове в Обединеното кралство, Velcourt разпространи откритията си в 40 от своите обработваеми ферми миналия сезон.

Настигаме един от управителите на фермата, за да разберем как се справя.

Мениджърът на Green Drove Farm Джони Кер беше един от фермерите, които изпробваха смес от 20 хектара от Gleam, Graham, Extase и Siskin миналата есен.

Въпреки рекордно влажната пролет и високия натиск от болести, сместа от пшеница произведе някои от най-високите добиви на пшеница във фермата в JM Strong & Partners.

Със среден добив от около 980 кг/дка за конвенционално отглеждана пшеница, Джони беше особено впечатлен, че сместа е средно 1040 кг/дка – впечатляващо увеличение на добива от 60 кг/дка.

„Посевите бяха засегнати от високи нива на септориоза през най-влажния март от 40 години, със 129 мм валежи, регистрирани във фермата, но сместа от пшеница все още постигна повече от 1000 кг/дка“, казва Джони.

Сместа беше третирана точно по същия начин като конвенционалната пшеница, с разгърната фунгицидна програма с три пръскания от Т1, Т2 и Т3.

„Културите изглеждаха чисти в момента на T0, така че не мислех, че трябва да пръскаме, но три седмици и много дъжд по-късно бяхме засегнати от висок натиск на болести в T1 – ретроспекцията е чудесно нещо“, казва той. 

„Без съмнение, смесената пшеница имаше по-малко септориоза, отколкото някои от другите сортове, което подчертава стойността на интегрирания подход към управлението на болестите“, казва Джони.

Интегрирано управление на болестта

За Джони смесването на сортове сега е важна част от стратегията му за управление на болестите, поради което той увеличава площта на смесването до 500 дка тази есен.

Точният механизъм, чрез който смесите осигуряват по-високи добиви, е неясен, но той вярва, че по-широк генетичен пакет от различни сортове действа по начин, подобен на груповия имунитет.

„Ако един сорт има особено добра устойчивост срещу жълта ръжда, има по-малко растения, за да може болестта да се захване. Това предотвратява разпространението на болестта, което поддържа зелената площ на листата и води до по-високи добиви.

Той също така вярва, че смесите могат да помогнат за увеличаване на продължителността на генетичната устойчивост. Това означава, че производителите могат да запазят сортовете за по-дълго време, тъй като има по-малък шанс за разпадане на болестта.

Джони управлява 11000 декара култури за JM Strong & Partners близо до село Pewsey.

Отглеждането се състои от зимна пшеница, пролетен и зимен ечемик, царевица и др. 

Наскоро той отгледа сортовете зимна пшеница Graham и Extase, заедно с един или двама сравнително нови в препоръчителния списък на AHDB.

През есента на 2022 г. новите допълнения бяха Dawsum и Cranium, въпреки че за 2023 г. Cranium беше премахнат в полза на по-голяма площ от смесена пшеница. 

Следващи стъпки

Тази есен Джони ще сее предварително смесена смес от Champion, Extase, Siskin и Redwald, която също ще бъде разпространена във фермата на Velcourt.

Тази смес е избрана на базата на максимално генетично разнообразие и най-високия нетретиран добив от сортовете, предлагани от търговеца. 

Ник добавя: „Инструментът за смесване AHDB е полезен ресурс, когато търсите избор на смес от разновидности.“ 

линк към цялта публикация: https://bit.ly/3PCcug1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *