NO TILLNo till

Ползите от засяване на покривни култури в микс

Въведение

Покривните култури се засяват с цел подобряване на структурата на почвата, предотвратяване на ерозията и повишаване на плодородието. Същно така, те улесняват управлението на плевели, намаляват разпространението на болести и неприятели, и подпомагат цикъла на въглерод и азот в почвата. Въпреки че всички покривни култури имат общи ползи, всеки отделен вид също има свои уникални предимства.

Персийска детелина (Trifolium resupinatum)

Тази бобова култура е ефективен фиксатор на азот и спомага за подобряване на плодородието на почвата. Има силно коренище, което подобрява структурата на почвата и предотвратява ерозията.

Фацелия (Phacelia tanacetifolia)

Фацелията е известна със своята способност да подобрява структурата на почвата, допринасяйки за нейната аерация и дрениране. Тя привлича полезни насекоми като пчели, които помагат за биологичния контрол на вредителите.

Основни ползи:

 1. Богат на белтъчини фураж: Тази детелина е изключително богата на белтъчини, което я прави подходяща за фураж в животновъдството.

 2. Подобрява почвата: Подобно на други бобови растения, персийската детелина има способността да „фиксира“ атмосферен азот в почвата чрез симбиотични бактерии в корените си. Това подобрява плодородието на почвата и може да намали необходимостта от химически азотни торове.

 3. Засаждане в сурови условия: Персийската детелина е изключително устойчива и може да расте в условия, които биха били трудни за други растения, включително на солени и алкални почви.

 4. Бърз растеж: Това растение се характеризира с бърз растеж, което го прави отлична опция за бързо засаждане и покриване на голи площи.

 5. Устойчивост на някои болести и вредители: Персийската детелина показва устойчивост на някои типични за бобовите растения болести и вредители, което намалява нуждата от химически пестициди и представлява екологично предимство.

 6. Вкореняване при наводняване: Персийската детелина има способността да се вкоренява дълбоко в почвата, което я прави относително устойчива на периоди на суша след наводняване.

Пролетен фий (Vicia sativa)

Пролетният фий е отличен фиксатор на азот и подпомага почвеното плодородие. Също така, се използва за сдобив на зелена тор и може да служи като кормово растение.

Основни ползи:

 1. Богат фураж: фия е богат на белтъчини и се използва широко като фураж за домашни животни. Те са особено подходящи за овце и говеда, но също така могат да се използват за коне и свине.

 2. Подобряване на почвата: Като други бобови растения, фия може да „фиксира“ атмосферен азот в почвата чрез симбиоза с бактерии в корените си. Това подобрява плодородието на почвата и може да намали нуждата от изкуствени азотни торове.

 3. Зелен тор: Фия може да се използва като „зелен тор“, което означава, че се засява и след това се заорава в почвата, за да я обогати с органични вещества и азот.

 4. Предпазване от ерозия: Фия расте бързо и образува плътена покривка, която може да помогне за предотвратяване на ерозията на почвата.

 5. Устойчивост на суша: Фия има дълбоки корени, които позволяват да издържа на суша по-добре от някои други култури.

 6. Контрол на плевелите: Поради бързия си растеж и плътната покривка, фия може да помогне за контрола на плевелите, измествайки ги и намалявайки конкуренцията за ресурси.

Камелина/див лен (Camelina sativa)

Това растение е източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за животновъдството. Също така, камелината допринася за подобряване на структурата на почвата и намаляване на нивата на някои болести в почвата.

 1. Устойчивост на стрес: Камелината е изключително устойчива на стресови условия, включително суша и ниски температури. Това я прави подходяща за засяване в разнообразни климатични условия и позволява на земеделски производители да я използват за диверсификация на селскостопанските операции.

 2. Източник на масло: Семената на камелината съдържат висок процент масло (до 40%), което ги прави атрактивен източник на растителни мазнини. Маслото от камелина е богато на омега-3 мастни киселини и може да се използва в хранителната промишленост и за производство на биогорива.

 3. Подобряване на почвата: Камелината е добър източник на органична материя и може да подобри структурата и плодородието на почвата. Също така, тя може да подпомогне справянето с плевелите и да служи като междинна култура.

 4. Биогорива: Камелината е атрактивна за производството на биодизел и други форми на биогорива. Нейното масло може да бъде преобразувано в биодизел, докато остатъците от извличането на масло могат да бъдат използвани за производство на биогаз или като фураж.

 5. Бърз растеж: Камелината има кратък период на растеж (около 85-100 дни), което я прави подходяща за включване във междинни системи на земеделието и позволява бързо възстановяване на инвестициите.

Бял синап (Sinapis alba)

Бял синап привлича полезни насекоми и предотвратява разпространението на някои болести и вредители. Също така, подобрява структурата на почвата и служи като биофумигант, унищожавайки някои видове паразити и болести в почвата.

 1. Подобряване на почвата: Бял синап може да подобри плодородието на почвата, особено ако се използва като зелен тор. Растенията се засяват и след това се вкарват в почвата, за да я обогатят с органични вещества и азот.

 2. Биологичен контрол на вредители и болести: Бял синап отделя вещества, които могат да контролират почвени патогени и нематоди. Този „биофумигационен“ ефект може да намали зависимостта от химически пестициди и да подобри здравословното състояние на почвата.

 3. Контрол на плевелите: Бързият растеж и плътната покривка на бял синап може да помогне за контрола на плевелите, като предотврати тяхното разпространение.

 4. Предотвратяване на почвена ерозия: Бял синап формира плътна покривка на почвата, което може да помогне да се предотврати ерозията на почвата, особено по време на сезоните с обилни дъждове.

 5. Източник на паша за пчелите: Цветовете на бял синап привличат пчели и други опрашители, което може да бъде полезно за производството на мед и за поддържане на здрави популации от опрашители.

 6. Междиинна култура: Бял синап може да се използва във междинни култури за подобряване на почвата и намаляване на болестите и вредителите, които могат да се натрупат при еднакво земеделие.

Бяла маслодайна ряпа (Raphanus sativus L. oleiformis)

Това растение има дълбоко проникващи корени, които помагат за подобряване на структурата на почвата и проникването на вода. Също така, тя служи като биофумигант и може да помогне за контрол на някои почвени болести и вредители.

Слънчоглед (Helianthus annuus)

Слънчогледът допринася за подобряване на структурата на почвата и е отличен източник на пчелен мед. Също така, той подпомага в ротацията на културите, намалявайки вероятността за болести и вредители, свързани с монокултурите.

Заключение

Смесването на различни покривни култури в едно поле може да донесе множество ползи. От подобряване на структурата и плодородието на почвата, до привличане на полезни насекоми и контрол на болести и вредители – всяка култура добавя уникални предимства към системата. Като цяло, те помагат за създаване на по-устойчива и продуктивна земеделска система.

Ако имате нужда от повече?

🌾 Искате ли да повишите рентабилността на вашето земеделско стопанство? Имате ли нужда от помощ при изработването на план за хранителни вещества за вашите култури или при оптимизиране на вашите агрономически практики?

🌽 Ние сме тук, за да помогнем! Нашите професионални агрономически консултации ще ви предоставят необходимата експертиза и подкрепа.  Така ще повишите продуктивността и устойчивостта на вашето земеделско стопанство.

🌱 С години опит в областта на агрономията, нашият екип от експерти ще ви помогне да разберете и управлявате вашите почви, култури и среди за отглеждане по най-ефективния начин.

🍏 От оптимизиране на вашия план за торене до създаване на стратегии за управление на болести и вредители. Ние предлагаме обширна гама услуги, които ще ви помогнат да постигнете по-високи добиви и по-добра качественост на продукцията.

🌿 Нека ви помогнем да използвате научния подход във вашата работа с земеделието. Заедно можем да постигнем устойчива агрономия, високи добиви и по-добри печалби за вашето стопанство.

📞 Свържете се с нас днес и разберете как нашите професионални агрономически консултации могат да помогнат на вашето стопанство да процъфти!

Не чакайте – инвестирайте във вашето бъдеще в земеделието сега. Ние сме тук, за да ви подпомогнем!

Контакти ТУК

АГРИНЕД МАГАЗИН: WWW.SHOP.AGRINED.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *