NO TILLNo tillБОЛЕСТИНЕПРИЯТЕЛИ

Негативните последствия от оставянето на самосевка пшеница и засяването на рапица като имитация на покривни култури.

Оставянето на самосевка пшеница и последващото засяване на рапица за имитация на покривни култури може да се окаже контрапродуктивно, особено по отношение на контрола на болести и вредители. Използването на тази практика може да доведе до определени проблеми, свързани с развитието на болести и вредители, включително листните въшки, житните мухи, болести като септория, ръжди, фома, почвените питиум и фузариум.

1. Развитие на болести

Пшеницата която е под формата на самосевка на поле което сме прибрали този сезон успешно продължава развитието на всички болести които са били проблемни. Освен листни болести като септория, видове ръжди и т.н. почвени патогени като питиум и фузариум също са проблем. Оставянето на самосевка пшеница и засяването на рапица може да поддържа и увеличи популацията на тези патогени. Това е защото тези болести могат да оцелеят в почвата или в остатъците от растенията, а сменянето на културите между пшеницата и рапицата не предоставя достатъчен период, за да се намали натоварването на болестите.

Практиката показва, че рапицата изсушава почвата и последваща оран е много енергоемка. Качеството пък на самата оран е много лошо.

Болестите по пшеницата от редовната култура като септория, видовете ръжди и т.н. продължават своето развите и по самосевките. Това създава условия които да затруднят растителната защита на полета които са в непосредствена близост засяти с пшеница за следващия сезон през есента.

2. Развитие на вредители

Подобна е и ситуацията с вредителите като листните въшки и житните мухи. Листните въшки, които са значими вредители в пшеницата, могат също да засегнат рапицата. Също така, оставянето на самосевка пшеница може да предостави на тези въшки постоянен източник на храна, което може да увеличи тяхната популация и да доведе до повишено натоварване на вредители в следващите култури.

Житните мухи също могат да бъдат проблем, тъй като те обикновено поставят яйца в пшеничните стъбла и след това личинките се хранят със стъблата. Самосевките могат да поддържат цикъла на развитие на тези вредители, което може да доведе до увеличение на тяхната популация и до повишен риск от щети в следващите култури.

В заключение, оставянето на самосевка пшеница и засяването на рапица като имитация на покривни култури може да има негативни последици, включително увеличаване на риска от болести и вредители. Ето защо е важно да се прилагат ефективни стратегии за управление на болести и вредители, както и да се вземат под внимание различните фактори, които могат да влияят на здравето и производителността на културите.

Ако имате нужда от повече?

🌾 Искате ли да повишите рентабилността на вашето земеделско стопанство? Имате ли нужда от помощ при изработването на план за хранителни вещества за вашите култури или при оптимизиране на вашите агрономически практики?

🌽 Ние сме тук, за да помогнем! Нашите професионални агрономически консултации ще ви предоставят необходимата експертиза и подкрепа.  Така ще повишите продуктивността и устойчивостта на вашето земеделско стопанство.

🌱 С години опит в областта на агрономията, нашият екип от експерти ще ви помогне да разберете и управлявате вашите почви, култури и среди за отглеждане по най-ефективния начин.

🍏 От оптимизиране на вашия план за торене до създаване на стратегии за управление на болести и вредители. Ние предлагаме обширна гама услуги, които ще ви помогнат да постигнете по-високи добиви и по-добра качественост на продукцията.

🌿 Нека ви помогнем да използвате научния подход във вашата работа с земеделието. Заедно можем да постигнем устойчива агрономия, високи добиви и по-добри печалби за вашето стопанство.

📞 Свържете се с нас днес и разберете как нашите професионални агрономически консултации могат да помогнат на вашето стопанство да процъфти!

Не чакайте – инвестирайте във вашето бъдеще в земеделието сега. Ние сме тук, за да ви подпомогнем!

Контакти ТУК

АГРИНЕД МАГАЗИН: WWW.SHOP.AGRINED.COM

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *