NO TILLNo tillБобовиКУЛТУРИТехнологии

ДЕТЕЛИНА БЕРСИЕМ- покривна култура

Бързо растяща едногодишна, детелината берсием може да произведе до 8 тона фураж при напояване. Внушителени възможности за азот фиксация и най-малко зимоустойчив от всички едногодишни детелини. Това я прави идеална покривна култура за зимни условия преди царевица или други култури, изискващи азот.
За царевичния сеитбооборот. Детелината Берсим фиксира азот в началото на своя цикъл. След като запасите в почвата са използвани, може да фиксира 12-25 кг азот на декър или повече. Това се установява добре с реколта от овес, което го прави отлично покритие за дребно зърно>царевица>соя сеитбообороти.
Има сортове като Bigbee които се сравняват с люцерна в израстването си след дребно зърнени култури, нейната фуражна стойност и нейната толерантност към суша и преовлажняване. За да се постигне пълния и потенциял може да се наложи поливане.

Максималния си потенциял достига при наличие на валежи като има висок по-висок коефицент на уползотворяване на вдата от люцерната.

Ползи

Зелен тор. Берсимовата детелина е основа на плодородието на селското стопанство. Берсимската детелина е по-малко склонена към възможно измиване на азота, ако се отглежда до зрялост
без косене, когато произвежда 12 до 15 кг/дка азот. Максималните възможности за фиксация на азот се постигат, когато почвите имат по-малко от 20 кг азот на декар. 

Биомаса

Най-много произведена биомаса от детелина Берсим 1600 кг/дка сравнена с други бобови култури и е на второ място след стрелковидната детелина Trifolium vesiculo.
При опити с бобови растения в Алберта САЩ, детелината берсим е средна 937 кг сухо вещество/дка за три години нa място, където се е произвеждал мъхест фий и полски грах 1325 и 1040 кг/дка, съответно. С напояване,
детелината берсим побеждава 19 други бобови растения на същото място със среден добив от 1350 кг/дка.

Инвазивен вид

Засяти с овес или едногодишен райграс, детелината берсим потиска добре плевелите по време на
поникването и повторно израстване след прибиране на реколтата от овес.

Придружаваща култура.

Засяти с овес, двете културите могат да се прибират заедно като силаж, сенаж или сено, в зависимост от развитието на културата. Берсим/овесен сенаж има много високо фуражно качество, ако се коси в етапа на озърняване на овеса . Сухи сезони благоприятстват развитието на овесена зърнена култура, след които детелината Берсем може да се коси неколкократно.

Бърз растеж

При средни температури от 15-16 градуса детелината ще е готова за косене след 60 дни след засяване.

Реколта от бобови растения.

Поради бързото си поникване (седем дни), бърз растеж и възможност от измръзване зимата, детелина берсеем може да се използва като заместител на люцерна.

Реколта от семена.

Berseem произвежда до 120 кг семена от дка, ако се остави да узрее. Само BIGBEE berseem
детелината има твърдо семе, което позволява естествено самостоятелно засяване.

Паша и фуражна култура.

 От 18 до 28 процента протеин, младата детелина берсим е сравнима или е по-добра от пурпурната детелина или люцерна като храна. Няма случаи на подуване от паша на детелина на берсим. Качеството на фуража
остава приемливо до появата на семената. BIGBEE berseem детелина и TIBBEE пурпурно произвежда повече биомаса при есенно-зимното израстване отколкото други зимни едногодишни детелини.

Унищожаване

Берсим умира, когато е изложена на температури по-ниски от 50С за няколко дни, което прави естествеото и отмиране по-лесно през зимата. Това елиминира необходимостта от употребата на хербициди или механично унищожаване след студена зима и ускорява доставката на хранителни вещества в почвата.
За да унищожиш този вид детелина преди есента изчакайте да отмине цъфтежа използвайте дискова брана или приложете хербициди. В топлите умерени райони детелината расте енергично през късната пролет. Докато не разцъфне, изисква или обработка на почвата, или комбинация от хербициди и механична обработка, за да я унищожим.

Обобщение

Берсимската детелина:
• Не е толкова устойчива на суша като люцерната. Някои сортове може да понасят повече влага в почвата, но не преовлажняване – отколкото люцерна или сладка детелина;
• По размер на семената прилича на пурпурната детелина;
• Подходяща за пчелите, защото има бели или с цвят на слонова кост цветове.
• Заради късите си корени детелината берсим не използва фосфор до такава дълбочина като многогодишна люцерна.
• Измръзването през зимата на този вид детелина позволява през по-ранна пролет да се засее следваща култура, отколкото зимно-устойчиви едногодишни растения. Като органичен мулч, тя не води до изчерпване на влагата, но може да забави затоплянето и изсъхването на почвата в сравнение със склонен към ерозия гола угар.

Сортове.

 Избрана беше детелина BIGBEE berseem от други традиционни сортове заради нейната студоустойчивост, която е подобна на пурпурната детелина. Зрелите растения произвеждат достатъчно семена за повторно засяване. Други сортове нямат тази характеристика.
Има по-голяма азот-фиксираща способност, цъфти по-късно, и има по-дълъг период на растеж от другите сортове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *