листни въшкиНЕПРИЯТЕЛИ

Идентификация и контрол на листни въшки

 През последните няколко сезона 2019-2021 г. листните въшки са неприятел който откривам в голяма плътност по полетата. През 2021г. бих казал, че при пшеницата беше изключително тежко положение. Плътноста беше толкова голяма, че имах чувството, че инсектицидите не ги контролираха. При мои клиенти третирахме и с контактни (което е не ефективно) и със системни инсектициди. Ефекта беше нищожен. И в двата случая ми беше трудно да повярвам, че изобщо е третирано. Листните въшки бяха с небивала плътност.

Какво представляват листните въшки и как можете да ги разпознаете?

Листните въшки са малки насекоми с меко тяло, които смучат и се хранят предимно с растителен сок. Те принадлежат към различни семейства, които заедно образуват суперсемейство, наречено Aphidoidea. Има над 5000 вида листни въшки. Около 250 от тях са вредители по земеделски и градински култури.

Листните въшки се различават по цвят, като най-често срещаните са зелени и черни цветове, но могат да изглеждат и червени, кафяви, сиви и жълти. Възрастните листни въшки имат антени, някои имат крила, докато други са безкрили в зрялост. Повечето листни въшки имат две корникули в задната част на корема си.

Листните въшки хвърлят екзоскелета си, докато нарастват. Следователно, белите отливки по кожата обикновено са признак за наличие на листни въшки.

Листните въшки се размножават бързо, така че е важно да ги държите под контрол, преди да започне размножаването. В един сезон може да имаме много поколения.

Добрата новина е, че те са склонни които се движат доста бавно и контролът на листните въшки е сравнително лесен. Уговорката, е ако се действа навреме.

Идентифициране на листни въшки

Листните въшки са малки (възрастните са под 0,5 см) и често са почти невидими с просто око. Различни видове могат да изглеждат бели, черни, кафяви, сиви, жълти, светлозелени или дори розови! Някои може да имат восъчен или вълнен налеп. Те имат крушовидни тела с дълги антени; нимфите изглеждат подобни на възрастните. Повечето видове имат две къси тръбички (наречени корникули), стърчащи от задния им край.

Възрастните обикновено са безкрили, но повечето видове могат да развият крилати форма, когато популациите станат претъпкани, така че количестовото на храната спада, насекомите могат да пътуват до други растения, да се размножават и да започнат нова колония. Листните въшки обикновено се хранят на големи групи, въпреки че понякога може да ги видите поотделно или в малък брой.

Докато листните въшки като цяло се хранят с голямо разнообразие от растения, различните видове листни въшки могат да бъдат специфични за определени растения. Например, някои видове включват бобови листни въшки, зелеви листни въшки, картофени листни въшки, зелени прасковени листни въшки, пъпеши и вълнени ябълкови листни въшки.

Какви повреди нанасят листните въшки?

Нимфите и възрастните се хранят с растителни сокове, атакувайки листа, стъбла, пъпки, цветове, плодове и/или корени, в зависимост от вида. Повечето листни въшки особено харесват сок от нарастващите тъкани. Някои, като зелената прасковена листна въшка, се хранят с различни растения, докато други, като розовата ябълкова листна въшка, се фокусират върху един или само няколко растителни гостоприемници.

Потърсете деформирани, къдрави, закърнели или пожълтели листа. Не забравяйте да проверите долната страна на листата; листните въшки обичат да се крият там.
Ако листата или стъблата са покрити с лепкава субстанция, това е знак, че листните въшки може да са пили сок. Тази „медена роса“, захарна течност, произведена от насекомите като отпадък, може да привлече други насекоми, като мравки, които събират веществото за храна. Когато листните въшки се хранят с дървета, медената им роса може да падне върху автомобили, външни мебели, алеи и т.н.
Медената роса понякога може да насърчи растежа на гъбички, наречена саждиста плесен, което води до почерняване на клоните и листата.
Цветята или плодовете могат да се изкривят или деформират поради хранене с листни въшки.
Някои видове листни въшки причиняват образуване на жлъчки по корените или листата.
Листните въшки могат да предават вируси между растенията, а също и да привличат други насекоми, които се хранят с тях, като калинки.

Листните въшки са вектори на вируси като шарка по сливата, вджуджаващи вируси при ечемика и пшеницата.

Контрол и превенция

Как да се справим с листните въшки

Зависи от момента в които открием проблем с листните въшки можем да се справим по различен начин.

Добре е да не се бавим при вземането на решение какво да правим. Често пъти в началото може след един обилен дъжд проблема да бъде решен, но това е в сферата на любопитното. Листните въшки атакуват в различни периоди и често е горещо и сухо. А имат и механизми за да се справят при различни условия.

Маслото от нийм, инсектицидните сапуни и градинарските масла са ефективни срещу листни въшки. Ако проблема е по розите в градината. когато обаче имате стотици или хиляди декари с полски култури справянето е възможно с инсектициди.

При необходимост от употребата на инсектициди се консултирайте с агроном.

В борбата с неприятели най-доброто решение е естествените неприятели да контролират положението. През 2021г. при употребата на различни инсектициди и спорното им действие благодарение на това, че използвах инсектицид със системно действие не успях да унищожа полезните видове и те ме подпомогнаха в борбата с листите въшки.

Преди да пристъпим към употребата на инсектицид е необходимо да обследваме посевите за да установим Прага на Икономическа Вредност. При плътност над ПИВ може да пристъпим към третиране на посевите след като уведомим заинтересованите лица.

Бъдете отговорни и използвайте ПРЗ при доказана необходимост и спрямо действащите законови разпоредби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *