ИНТЕРЕСНОТО ОТ ДЕНЯ

Обследване на ечемик

Днес (15.11.2021) мъглата се вдигна чак в 13ч. От началото на сеитбата на есенници мина повече от месец, започнахме на 5 октомври и благополучно приключихме на 8 ноември. По график трябваще да обследвам посевите с пшеница и ечемик. Това стана възможно чак след 13ч. На поле с ечемик което засяхме на 8 октомври не се наблюдават проблеми. Единственото за което биф се притеснил е самосевката слънчоглед, но е прекалено студено за да бъде заплаха за ечемика.

Не така стоят нещата на съседното поле с пшеница. На пръв поглед пшеницата изглежда нормално. При обследване на ечемик разликата между него и пшеницата са максимум 3-5 дни в по-ранната сеитба. Наблюдавайки посева от по-близо обаче вече се наблюдават повредите от черната пшенична муха. Изжълтял централен лист, а в основата поверда от ларвата. При ечемика не се наблюдава подобна повереда.

Борба с житните мухи

Сравнявайки посева с този на ечемика друга съществена разлика няма.

Повече може да видите във видеото което заснех за Обследване на ечемик:

Контрола на неприятелите винаги трябва да се провежда при обоследване което категорично показва плътност на неприятеля над Прага на Икономическа Вредност. Определянето на плътноста става с помоща на Ентомологичен сак

При необходимост от агрономическа консултация може да се свържете с мен тук: КОНТАКТИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *