акариНЕПРИЯТЕЛИ

Акари- откриване, идентификация и контрол

Паякообразните акари са често срещан вредител на много оранжерийни, полски и овощни култури култури. Ако не бъдат идентифицирани и контролирани навреме, това може да доведе до значителни загуби. 

Има различни видове акари

Има много видове и подвидове паякообразни акари. Най-често срещаните са паякът с две петна (Tetranychus urticae) и карминовият паяк (Tetranychus cinnabarinus).

Паякообразните акари с две петна обикновено са зеленикави, но женските могат да развият червен цвят през зимата. Те имат две петна отстрани на телата си (които всъщност са натрупване на телесни отпадъци). Възрастните карминови паякобразни акари са червеникави. Цветът на яйцата на паяковите акари варира от ясно бял, прозрачен и блестящ до бледо кремав цвят. Яйцата стават жълтеникави на по -късен етап.

Условия на околната среда

Предпочитани условия на живот: паякообразните акари харесват горещия и сух климат, така че повишаването на температурата и понижаването влагата  могат да осигурят добра защита. При условия на висока влажност скоростта на размножаване на акарите ще бъде значително намалена.

Температурата е важен фактор за скоростта на растеж на акарите, тъй като температурата се увеличава, броят на снесените яйца се увеличава, но намалява с увеличаване на влажността. Солеността увеличава заразяването.

Паякообразните акари се размножават бързо

Яйцата могат да се излюпят в рамките на три дни и бързо да достигнат пубертета в рамките на 5 дни. Една женска може да снася до 20 яйца на ден, а продължителността на живота й варира от две до четири седмици, през които снася стотици и хиляди яйца.

Една зряла женска може да породи популация от хиляди акари в рамките на месец или по -малко.

Акарите се хранят с растителни сокове. Те пробиват листата с устата си. Повредените листа показват сиви и жълти точки, които в крайна сметка водят до дехидратация на листата. В тежки случаи листата могат да паднат в резултат на нападение от акари.

Ако не се лекуват, растенията в крайна сметка ще загинат.

Как да открием паякообразни акари?

В началото на създаването на колонията е много трудно да се видят акарите с просто око. Затова е силно препоръчително да се изследват съмнителни растения с помощта на лупа. Паякообразните акари обикновено се заселват в долната страна на листата, където снасят яйцата си. Те произвеждат копринена мрежа, за да защитят себе си и яйцата си от естествени врагове и да им позволят да се движат между частите на растенията. Когато паяжината от акари е видима, това е индикация за установена колония и голямо заразяване на мястото, където се вижда мрежата.

Не бъркайте мрежата на паяковите акари с мрежите, произведени от паяци.

 

Лечение и контрол

Има няколко вида възможни лечения:

Органични пестициди – произведени от органични източници за намаляване на степента на размножаване.

Биологичен контрол – използва живи организми за борба с паякообразните акари.

Биологичният контрол се отнася до използването на полезни насекоми, естествени врагове на паякообразните акари, като хищни акари, хищни трипси, черен бръмбар („унищожител на паякообразни акари“) и дребни хищни насекоми.

Химически пестициди: Различни видове химически агенти помагат за борбас тях.

Таблицата по -долу включва някои примери:

активно веществофазаконтактен/системен
АбамектинподвижниТрансламинарен
Бифеназатподвижни, нимфи, незреликонтактно
Хлорфенапир подвижни Частично трансламинарен
Пиридабен подвижни контактно
Ацехиноцилподвижни, яйца, незрели контактно
Спиромесифен подвижни Трансламинарен
Етоксазолподвижни, Яйца, незрели Трансламинарен
ХекситиазоксЯйца, незрели контактно
КлофентезинЯйца, незрели контактно
Фенпироксиматподвижни контактно

Ускореното им размножаване позволява на паякообразните акари бързо да развият устойчивост на химически пестициди, така че е необходимо ротация между химикали с различен начин на действие.

Важно е също да се въртят акарициди, които убиват яйцата на паяковите акари с акарициди, които контролират активните стадии – нимфа и възрастни.

Друго важно съображение е дали прилаганият продукт е системен, трансламинарен или контактен. Контактните акарициди трябва да се прилагат по такъв начин, че листата да са напълно покрити с акарициди, особено долната страна на листата.

Когато използвате бенефициенти (биологичен контрол), е важно да избягвате токсични за тях химикали.

Такива химикали включват малатион, карбарил и имидиаклорпид.

 

Превенция

Тази опция не съществува при полските култури, но отглеждането в оранжерии понякога позволява да се контролира влажността, да се поддържат чисти кърпи и инструменти при влизане в оранжерията.

В контролирана среда комбинираното третиране на повишена влажност, както и органичният контрол могат да получат ефективни резултати.

При овощните градини употребата на РЗ масла в периода на покой и сярата в активна вегитация до известна стемен помагат.

Заяви консултация ТУК

 

 

Акари при костилкови- сливи

АГРОНОМИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ НА МЯСТО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *