КУЛТУРИЦАРЕВИЦА

Формиране и наливане на зърно по време на стрес при царевицата.

 

Опрашване, формиране и нализване на зърно при царевицата.

Формиране и наливане на зърното. Потенциалът за добив на царевица е най-лимитиран от суша и топлинен стрес по време на опрашване и наливане на зърното. В много ситуации стресът от суша се съчетава с топлинен стрес, тъй като тези два компонента на стрес обикновено се появяват едновременно. 

Опрашване и стрес от суша

Сушата влияе на царевицата по време на опрашването по два начина. Свилата се състои главно от вода, така че сушата може да намали скоростта на растеж и излизането от върха на кочана. Царевицата, която е под стрес, обикновено навива листата, като по този начин намалява фотосинтезата. Намаляването на фотосинтезата намалява количеството хранителни вещества необходими за семената. Намаляването на количеството захари в развиващото се зърно през седмицата преди и седмицата след опрашването е от решаващо значение. За поддържането на броя на зърната. От първостепенно значение е да се гарантира, че свилата е на разположение по време на отделяне на прашец, за да се получи максимален добив.

Формиране и наливане на зърното

При силен стрес от суша довел до няколко дни увяхване и усуквване на листата, развитието на свилата може да бъде значително намалено. При условия на суша свилата може да се забави и да пропусне прашеца или да се изсуши до точката, в която не е възприемчива към опрашването. Това води до напълно безплодни кочани. Ако влагата облекчи условията на суша по време на опрашването, някои кочани може да бъдат частично напълнени. Освен това стресът от суша може да ускори отделянето на полени, което води до повишен риск за липса на синхронизация.

Ако растението е под значителен стрес от суша с непрекъснато увяхване в продължение на две седмици преди появата на свилата, потенциалът за добив може да бъде намален с 3 до 4% на ден. Ако стресът продължи по време на формиране на свилата и отделянето на прашец, може да се получи намаляване на добива с 8% на ден. Ако стресът продължи след формиране на свилата за период от две седмици, потенциалът на добив може да бъде намален до 6% .

Формиране и наливане на зърното

Формиране и наливане на зърното

Опрашване и топлинен стрес

Подобно на сушата, топлината може значително да повлияе на синхрона между изсвиляването и изметляването. Ако свилата се забави, по-голямата част от прашеца може вече да е бил отделен, особено когато топлината се комбинира с недостиг на вода. Ако свилата започне да се изсъхва, тогава жизнеспособността намалява и поленовата тръба не може да расте и опрашването няма да се случи. Това е особено вярно, ако високите температури се появяват, когато влажността е ниска.

Производството на полен и жизнеспособността могат да бъдат намалени при дневни температури над 35 °С. Намаленият брой семена може да бъде резултат от прекомерна топлина по време на опрашване, особено в райони на полето, подложени на стрес.

Докато прекомерните температури могат да намалят производството и жизнеността на полените, поленовото отделяне обикновено се случва сутрин, преди температурите да станат прекомерни. Освен това прашецът се произвежда за период от около две седмици; да се надяваме, че температурите ще се умерят. Топлинният стрес сам по себе си обикновено няма да повлияе отрицателно на опрашването, ако нивата на влага в почвата са добри.

Може да прочетете и за други критични етапи.

Фактори въздействащи на наливане на зърното

Идеалният температурен диапазон за царевица е между 30° С през деня и 10°С през ноща. Когато дневните температури са високи, фотосинтетичният капацитет се намалява. Така че се произвеждат по-малко захари. Заедно с високите температури през нощта, честотата на дишане се увеличава. Като се използва намаленото количество произведени захари, което влияе върху броя на заложените и изхранените семена.

Формиране и наливане на зърното

Абортирането на семена може да се случи, когато успешното опрашване е последвано от суша или топлинен стрес. Обикновено се наблюдава по върха на кочана. Сушата или топлинният стрес през първите 2 седмици след опрашването са най-важните при определяне дали ще се случи аборт. Прекъснатите или лошо напълнени зърна ще бъдат малки, свити и почти с бял цвят. Абортът на зърна не винаги може да бъде резултат от стрес от топлина. Или суша, липса на азот, болести или повреди по листата намаляващи фотосинтезата. Или дори няколко дни без достатъчно слънчево греене също могат да доведат до аборт на зърна.

Формиране и наливане на зърното
спарушване на зърното от прекалено високи температури

Царевицата може да бъде уязвима от намаляване на теглото на зърното до пълна зрялост (етап на растеж R6). Слабите стъбла и полягането може да е резултат от силна топлина. Или стрес от суша, тъй като растението премества ресурси от стъблото към зърното. Преждевременното отмиране на растенията може да настъпи при силна суша или топлинен стрес. Загубите на добив ще бъдат по-големи, когато отмирането на растенията настъпи на етапи при R5 или по-рано. Преждевременното отмиране също може да доведе до по-високо съдържание на влага в зърната.

Храненето

Храненето на растенията е важен фактор при реализиране на добива. Важно е да разполагате с почвен анализ и последващи листни анализи за да осигурите най-доброто за вашите растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *