ДЕНЯТ В СНИМКИЕЧЕМИКНА НИВАТАПШЕНИЦА

Бяла жътва 2021- предизвикателства

При пшеницата и ечемика очаквам няколко ключови момента за безпрепятствена жътва. Като, че ли обаче малко стопанства ще имат такава.

 

1. Болести

Последните пръскания с фунгициди бяха преди около 30-40 дни. Като очакванията ми бяха, че към този момент жътвата ще е започнала. Ключовото към което се стремях лично аз беше да хвана пшеницата преди цъфтеж и да внеса подходящ продукт с висок контрол на фузариум. Ръждите и септорията също са важни, но това ми беше фокуса, а и фунгицид който контролира фузариум няма проблем с контрола на ръжда и септория.

Преди 10-15 дни стана ясно, че има проблем с кафява ръжда и септория. Накой земеделци предприеха трето пръскане. В него момент имах колебания дали е оправдано след като след 20 дни предстои жътва. Днес определено мога да кажа,  че си заслужава.

Днес след около 200 литра дъжд на кв.м. за 14 дни се вижда колко е важна толерантноста на сорта към видовете болести. Поради валежите дори и тези които в последния момент решиха, че е удачно да се внесат трети фунгицид- не успяха. За това сортовете с добра и много добра толерантност в момента се открояват (за този който може да види).

 

фузариум по класа

Към днешна дата се вижда, че чувствителните сортове на фузариум са засегнати не в малка степен. Без значение колко е добър фунгицида, каква марка и модел е той. (мое мнение)

В едни умерини климатични условия може би всичко щеше да е наред. Но при валежи над 10 дни и благоприятни температури и условия като цяло- резултата е предказуем.

Ръждите и септорията към момента са свършили своята работа. Очаквах щетата да е по-голяма, но може би непрестанният дъжд не даде възможност ръждата да се развихри на максимум както я помним от преди 5-6 години. Когато тракторите се прибираха в стопанския двор неузнаваеми.

кафява ръжда по пшеницата

2. Плевели

Още края на зимата и в началото на пролетта се личеше, че борбата с плевели ще е проблемна. Плевелите бяха в голяма плътност, температурите около 5 градуса. Това позволяваше на плевелите да се развиват, а третиране с хербицид под 7 градуса е ниско ефективно. Много земеделци отложиха пръскането за по-късно, но температурите не се покачиха кой знае колко. именно тук избора на хербицид беше много ключов!

плевели в пшеница

Резултата е на лице към момента. Да, обаче дори там където направихме подходящия избор, инвестирахме повече…. резултата е сходен. Защо ли? Заради валежите! Условията позволиха вторично заплевеляване особенно в по-редките посеви за които е виновна „мухата„. В момента масово площите с пшеница са заплевелени с поветица, паламида, лепка… все плевели които предвещават трудна жътва.

лепка е лепнала житата! както се пее в една реклама 😉

За друго вече не ми се пише. Това са за мен ключовите точки преди жътвата през този сезон 20/21 както очаквах отново нещо различно. 

Няма смисъл да се оплакваме или жалваме- това няма да промени нищо (колкото и да ми е тъпо в момента).

Споделям това си мнение пък дано някой като го прочете да му помогне да разбере, че трябва да се подготви за трудна жътва без губене на време в паника или друго.

Спорна и безаварийна жътва и повечко слънце следващите 30 дни!

АААаааа да не забравя- след жътва е момента за почвени проби и почвени анализи!!! Посетете www.shop.agrined.com и си заявете своите анализи, не  че ще свършат. Сега е момента за апартамента  Анализите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *