КОСТИЛКОВИЧЕРЕШИ

Защо плодовете се напукват при дъжд?

Защо плодовете се напукват при дъжд? Водата със сигурност е от решаващо значение за отглеждането на качествени плодове. Твърде много вода води до напукване на плодовете. През последните години учените изучават различните стъпки, свързани с начина, по който черешовите плодове се напукват. Стигат до извода, че напукването може да се дължи на продължително излагане на вода в зоната на корените, както и на дъждовна вода върху плодовете (или дори след прибиране на реколтата от вода върху опаковката).

Нека първо разгледаме класическия сценарий:  Защо плодовете се напукват при дъжд?

Първата среща на дъждовна капка с плодове е вероятно в горната част на плода. Оттук нататък водните капчици ще потекат или към най-ниската точка в горната част на плода – плодовата „купа“. Там където дръжкта е прикрепена към плода – или до най-ниската точка на дъното на плода. Капчици се събират в „купата“ около дръжката. По този начин дори след като дъждът приключи, има продължителен контакт и поглъщане на плодовото месо в тази зона.

Д-р Ларс Сексе (Plant Bioforsk, Норвегия) и професор Mortiz Knoche (Университет Лайбниц, Германия) показаха, че когато черешите започват последния период на бърз растеж на плодовете, кутикулата става по-тънка и се появяват микропукнатини. Контактът с вода влошава образуването на микропукнатини. При продължителен контакт се абсорбира твърде много повърхностна вода. След това плодовото месо набъбва в тази зона и се получават пукнатини в „купата“.

По същия начин, капчици стичащи се от плодовете се събират на върха докато има достатъчно вода. По този начин отново има продължителен контакт, което може да доведе до пукнатини на върха. Това е и частта от плода, където цвета е бил прикрепен, докато плодовете се формират, оставяйки малък белег, който обикновено не е толкова еластичен като плодовата кутикула. Сортовете с изпъкнали белези са по-склонни към подобни пукнатини на върха, отколкото сортове с малки белези.

Как да се предпазим?

Ясно е, че продължителността на контакта с дъждовната капка с някоя от тези плодови повърхности е пряко свързана с това колко вода се абсорбира в местните зони на плодовото месо. Това води до напукване, когато месото набъбне повече отколкото плодовата кожица може да се разтегне. По този начин намаляването на тази продължителност, чрез издухване на водата от плодовете с хеликоптери или пръскачки, може да се направи след като дъжда спре. Елиминирането на контакта на дъждовната вода с плодовете чрез отглеждането в тунели или оранжерии може да намали напукването напълно.

За непокрити овощни градини поемането на вода през плодовата кутикула може да се забави. Чрез прилагане на водоотблъскващи (хидрофобни) препарати – например RainGard. Те обикновено трябва да се прилагат повече от веднъж, за да се гарантира, че покритието остава непокътнато по време на бърз растеж на плодове от етап III. По същия начин, прилагането на осмотична сол, като калциев хлорид, ще намали осмотичната разлика между чистата дъждовна вода и върху плодовата обвивка и плодовата тъкан, което забавя усвояването. 

Те също трябва да бъдат приложени повторно, вероятно дори по време на продължителни дъждовни събития. Тъй като те са водоразтворими и могат да се отмият. С калциевия хлорид трябва да се внимава тъй като концентрации около 1% може да повреди листната маса. Налага задължително измиване на плодовете след беритба тъй като освен това и цапа плодовете.

Дори и да опазим сухи плодовете те пак може да се напукат.

Напукване е възможно дори и при отглеждане под полиетилен. Когато почвата е прекомерно и продължително напоена това също е причина за напукване. Водата се поглъща от кореновата система в плодовете и става основна причина за напукване дори самите плодове да са сухи.

Водата, погълната от корените, се пренася главно през листата, но ако скоростта на изпаряване е ниска, в плодовете се изтегля повече вода. Това обяснява защо някои препарати (хидрофобни ) могат да влошат напукването на плодовете в определени ситуации, ако препарата намали транспирацията на листата и кореновата зона стане наситена. По същия начин покритите овощни градини, които повишават влажността в навеса, намалявайки транспирацията, могат да влошат напукването на плодовете, ако влагата в почвата е прекомерна.

Следователно методите за подобряване на дренажа на кореновата зона. Както и модифициране на повърхностния дренаж (засаждане върху повдигнати лехи) или инсталиране на подпочвени дренажни плочки. Могат да бъдат полезни за намаляване на потенциала за напукване от дъжд. В допълнение към използването на покривни конструкции на овощни. Поливането трябва да се планира и да покрива разликите от изпаряването. Това е по-лесно да се постигне в овощни градини с висока плътност с микрополивни системи и с по-малки дървета с по-малки коренови системи, отколкото с големи дървета, които имат съответно големи коренови зони.

Следете метеорологичната обстановка на полето със сензорите които предлага АГРИНЕД.

Повече информация ТУК

Черешова муха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *