no tillТехнологии

10 съвета за преминаване към No-Till

1.Подгответе се за дълъг път

В оснавата на no-till технологията е  почвата. Почвата се формира за милиони години и е трудно да се коригира състоянието й за кратко време. За да се подобрят характеристики като структура, уплатняване, плодородие и да се ограничи ерозията е възможно чрез no till. Това обаче е продължителен процес и е добре да направим добра стратегия преди да сме преминали към технологията.

2.Управление на растителните остатъци

Растителните остатъци в системата за отглеждане без обработка ще защитят почвата от ерозия, от високи температури през лятото и прекомерно изпаряване на влагата в зоната на семената и корените в райони с ограничени валежи.  Доброто разпределяне на растителните остатъци от предишната култура дава възможност да се възползваме максимално от предимствата им. Доброто рапределяне ще помогне да се осигури равномерна влага в зоната на семената и температура на почвата за следващата реколта. Това също улеснява настройката на редовите сеялки, за да се постигне еднаквост на изсяването всички секции ще сеят еднакво.

no till сеитба

  3.Подобрете управлението на почвеното плодородие
Обмислете опциите за торене и подобряването на плодородието с торове, съдържащи азот, фосфор и цинк при царевицата, за да се стимулират младите растения в началото на развитието им, когато температурите на почвата остават по-ниски под растителните остатъци.
Прилагането на такива торове със сеитбата показва добри резултати при no-til. Покривнните култури са добър начин органичното вещество  да се повиши в почвата. То е в основата за здрава и плодородна почва.

4. Изберете правилните хибриди

Необходимо е хибридите отглеждани по технологията no-til да имат нужния ни потенциал за добив, но и да са отлично приспособими и издражливи в условия на видове стрес. Избора на адекватни нива на толерантност към болести, е много важно тъй като растителните  остатъци от предшествениците могат да съдържат инокулум на заболявания които да създадат проблем през следващия сезон.
Третирането с инсектицид или фунгицид през вегетационния период може да бъде оправдано с умерена до висока плътност от насекоми или болести.

5. Третирайте семената с биостимулатори
За разлика от конвенционалното производство където почвената повърхност се затопля много по-бързо. При no till технологията почвата в началото остава чувствително по-студена. Новата селекция хибридни семена позволява растенията да се развиват като преодоляват тези моменти значително добре. Биостимулаторите и продукти с макро и микро елементи биха помогнали във фазите покълване и поникване.

6. Подобрете технологията за справяне с плевелите
Използвайте многослоен план за борба с плевелите и изберете технологии които позволяват множество начини на действие и срокове на приложение, за да контролирате надеждно плевелите, преди да започнат да се конкурират с културата. Например clear filed и exxpress при слънчогледа. Проактивното контролиране на плевелите, преди да изникнат или когато са малки, често постига по-добри резултати от опитите да се контролират плевелите когато са прераснали. При допускане на висока плуътност на плевелите дори и да се справим с тях на по-късен етап вероятността да сме стресирали културата е голяма. Употребата на почвени хербициди например при no till  е безмислена.

10 съвета за преминаване към No-Till

7.Засейте когато условията са подходящи

Без значение каква е технологията, сеитбата трябва да започне когато условията са подходящи. В повечето случаи е необходимо наличието на 10 градуса температура на почвата на дълбочина 10 см през последните 7-10 дни. Влагата е необходима за покълването и поникването. Нетрябва обаче да е прекалено влажно или сухо. При notill качеството на сеитбата силно се влияе от влажноста на почвата. Възмобно е при по-влажна почва семената да не се уплътнят добри или пък обратното. Дълбочината на сеитба може да варира според условията. Основната цел по време на полевите операции трябва да бъде свеждането до минимум на уплътняването.
Не извършвайте полеви операции, включително сеитба, ако полето е твърде мокро.

БОНУС СЪВЕТ:

Използвайте компютърните технологии, метеорологични сензори и всички достъпни инструменти за да подобрите работата си на полето. В момента технологиите са толкова бързо развиващи се. Възможно е наблюденията на полето чрез сателитни снимки и дори обследване с дрон което става бързо и точно.

но тилл сеитба със сеялка KINZE

8. Настройте сеялката спрямо растителните остатъци
Контактът на семена с почвата е от решаващо значение за правилното покълване и равномерното поникване на растенията. Уверете се, че дисковете (работните органи) са остри, за да режат растителните остатъците. Износените и нережещи работни органи ще оставят остатъци, което води до лош контакт на семето с почвата. Ако се използват органи които почистват реда от растителни остатъци, оставете ги да почистват тежките остатъци настрана; те не трябва да преместват почвата.

9. Поддържайте еднаква дълбочина на засяване
Уверете се, че семената са поставени на еднаква дълбочина от 5-7 см за слънчогледа и 6-8 см за царевицата. Това може да наложи намаляване на скоростта на сеялката, ако полевите условия лоши, за да може изсяващите секции да работят оптимално. Съвременните сеялки „позволяват“ високи на работа. Това е само на книга. Винаги проверявайте какво се случва в действителност на полето. Скорости над 12-15 км/ч могат да се окажат прекалено бързи. Само се замислете при скорост от 15 км/ч и заложена гъстота от 6800 бр/дка с каква скорост изсяващия агрегат трябва да изпълнява прецизната операция- сеитба.

10. Осигурете правилно затваряне на браздата за семена
Затварящите приставки на сеялката трябва да затворят и закрепят браздата за семена около семето, осигурявайки добра влага в зоната на семената и добър контакт на семето с почвата. Уверете се, че горната част на гнездото за семена не е единствената част на браздата, която се затваря, оставяйки въздушен джоб около семето. Това често се случва при влажна почва. Уверете се, че сухата рохкава пръст не попада в гнездото за семена преди затваряне.

10 съвета за преминаване към No-Till

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *