no tillstrip tillПокривни културиТехнологии

Покривни култури

Какво са покривни култури? Покривни култури обикновено се отглеждат между цикли на основните култури. Покривните култури могат да бъдат едногодишни, зимни едногодишни, двугодишни или многогодишни видове. Тревните култури включват ръж, пшеница, тритикале, ечемик, овес и едногодишна райграс. Зимната ръж е една от най-често срещаните покривни култури, тъй като е зимоустойчива и може да се засява късно през есента. Покривните бобови култури включват фий, детелина и полски грах. Други широколистни растения, които могат да се използват като покривни култури, са зелевите (горчица, ряпа и рапица), елда и слънчоглед.

АГРИНЕД МАГАЗИН

Може да закупите сертифицирани семена С1 от нас. Потърсете повече информация в нашият on-line АГРИНЕД МАГАЗИН

Цели и ползи от покривни култури

Покривните култури обикновено се засяват за една или повече от следните цели или ползи:

  • За намаляване на ерозията.
  • За поддържане или увеличаване на здравето на почвата и съдържанието на органични вещества.
  • За да се сведе до минимум уплътняването на почвата.
  • За да подобряване на влажността на почвата, и нейната ефективност.
  • За потискане на плевелите.
  • За да се осигури добро управление на хранителните вещества:
  • – Помощ за изграждане на резерви от азот.
  • – Помагат за почистване на хранителни вещества от почвата.
  • – Помогнете за свеждане до минимум на загубите на хранителни вещества от излугване или оттичане.

Ползите на тревните култури за управление на хранителните вещества

Обикновено се препоръчват зърнени култури или треви, ако покривната култура е засята за улавяне на остатъчен азот от почвения профил. Това улавяне допринася за натрупването или поддържането на почвен азот. Тревите могат да рециклират съществуващия почвен азот и други хранителни вещества и да намалят загубите от измиване. Те могат да попречат на нитратите да достигнат близките потоци и реки, като изчистят и задържат нитратите в почвата. Тревните култури също помагат за задържането на фосфор в почвата, като намаляват ерозията на почвата.

Ползите от бобовите култури

Бобовите култури са по-подходящи покривни култури за ситуации с дефицит на азот. Бобовите растения могат да улавят азота от въздуха и да го трансформират в почвен азот. Покривните култури от семейство Бобови произвеждат азот за използване от следващите култури.

Ползите от други покривни култури

Небобовите култури, като зелеви Brassicas, работят подобно на тревите, за да абсорбират или събират хранителни вещества, които вече присъстват в почвата. Те почистват азота и могат да направят калия и фосфора по-достъпни. Корените на репичките могат да проникнат дълбоко в земята, така че растението да може да изтегли хранителни вещества по-близо до повърхността, където основните култури могат да ги използват.

Важността на съотношенията въглерод / азот (C: N) на остатъците от покривни култури

Всички покривни култури могат да осигурят хранителни вещества и органични вещества в почвата. Покривните култури помагат за увеличаване на органичните вещества в почвата, като добавят остатъци над и под земята. Разбирането на съотношението C: N на растителните остатъци е важно за управлението на почвената покривка и обмяната на хранителни вещества. Покрийте остатъците от култури с ниско съотношение C: N ще се разложи много по-бързо от остатъците с високо съотношение C: N. Остатъците с съотношение 24: 1 C: N осигуряват идеално балансирана диета за почвените микроорганизми, считана за азотно неутрално ниво. 

Растителната покривна култура във вегетативния си стадий има съотношение C: N 26: 1. Когато ръжта започне да цъфти, растенията увеличават съдържанието на въглерод, увеличавайки съотношението C: N до по-трудно разградимо ниво от 37: 1. При съотношения C: N над 30: 1, микробите трябва да намерят допълнителен азот, за да консумират остатъка, изчерпвайки нивата на азот в почвата. Прекратяването на растежа на тревната покривка не по-късно от последното коляно до ранен стадий на наливане и 2 до 4 седмици преди засаждането на следващата култура позволява максимален растеж и усвояване на остатъчни хранителни вещества от покривната култура, като същевременно се осигурява достатъчно време за разлагане на растителността и освобождаване на хранителни вещества.

Бобовите култури са много богати на азот. Фия има съотношение C: N 11: 1, което позволява на почвените микроби да отлагат излишния азот в почвата, тъй като бързо разграждат меките стъбла и листа. Бобовите растения, унищожени по време на сукулент, се разлагат по-бързо от тревите, така че убиването на бобови култури от 1 до 2 седмици преди засаждането на следващата култура обикновено е достатъчно. Ряпите имат месест състав и ниско съотношение C: N, така че растителният материал лесно се разлага и хранителните вещества стават достъпни за следващата основна реколта. Следователно културата с ниско съотношение C: N, съдържаща бобови растения и / или месинки, може да следва култура с високо съотношение C: N като царевица, за да помогне на остатъка да се разложи и да позволи хранителните вещества да станат достъпни за следващата култура.

Избор на най-добрите покривни култури

Изборът на покривна култура зависи от това кога може да бъде засята, предишната култура и целта за нейното използване. Комбинацията от покривни култури може да бъде от полза за разнообразието, бързото установяване и подобреното използване на хранителните вещества. Когато се опитвате да засеете покривни култури за първи път, внимателно изберете какви ще са те. Има покривни култури които не измръзват през зимата и после може да се окажат проблем за засяването на основната култура. Ако пък целта ви е да правите по-късна сеитба и имате нужда от покров които да презимува съответно изберете култури които издържат на минусови температури. Консултирайте се с агроном за да направите правилния избор.

 

Заявете своята професионална агрономическа консултация ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *