ЦАРЕВИЦА

ЛИЛАВЕЕНЕ НА ЦАРЕВИЦАТА

Лилавеене на царевицата се причинява от натрупване на антоцианинов пигмент.

 • Генетиката, стресът от околната среда, увреждане на корените, недостиг на хранителни вещества, градушка и други фактори могат да доведат до натрупване на антоцианинов пигмент в тъканите.
 • С напредване на фазата на царевицата симптомите изчезват, тъй като условията на околната среда и растежа се подобряват.
 • Може да окаже негативно влияние върху добива ако съществува дълготраен стрес или нараняване.

Лилавото оцветяване в царевицата, както и при други култури и плодове е причинено от натрупване на антоцианинов пигмент. Лилавото грозде, червеното зеле, сливите, есенните листа и други червеникаво-лилави плодове и зеленчуци дължат цвета си на антоцианин. Царевичните растения могат да се оцветят по всяко време през вегетационния сезон поради генетика, стрес от околната среда, увреждане от насекоми, недостиг на хранителни вещества, градушка и други фактори.
Лилавите растения на царевицата могат да бъдат доста изразителни. В повечето ситуации оцветяването е козметично, намалява с времето и въздействието върху потенциалния добив е незначително. Може да съществува по-дълготрайно оцветяване, когато растенията са под стрес или претърпят нараняване на корените. Тежестта на стреса или нараняването може да намали потенциала за добив.

Причини ЛИЛАВЕЕНЕ НА ЦАРЕВИЦАТА

 • Генетика: Някои хибриди царевица, поради техния генетичен произход, имат повишени нива на антоцианин и могат да бъдат много силно оцветени в лилаво докато са малки растения.
 • Недостиг на фосфор: Фосфорът (P) е неподвижно хранително вещество и може да бъде недостъпен за корените на младите растения, особено когато ранните условия на отглеждане са хладни и влажни. При тези условия растежът на корените на младите разстения може да бъде бавен, което увеличава времето на растенията без P. Като цяло, с подобряване на условията на околната среда, растежът на новите корени достига наличния фосфор (P) и с усвояването на фосфора (P), лилавото оцветяване намалява. Освен ако в полето няма истински дефицит на фосфор (Р), обикновено има малка загуба на добив, свързана с дефицит на фосфор (Р) при младите растения.

 

Важно е да се има предвид рН на почвата, тъй като фосфора (Р) става все по-недостъпен, когато рН е под 5,5 и по-високо от 7,3. Растенията, които растат при тези условия на рН, могат да се люлеят през целия вегетационен период. С ограничено поемане на фосфор (Р) потенциалът на добив може да бъде намален.

 • Уплътнена почва: Уплътнената почва може да създаде бариера за корените на растенията. Това може да е резултат от засяване в прекалено влажна почва, което може да доведе до това семената да попаднат на браздата с твърда стена и дъно, през които корените на растенията да не могат да проникнат, за да достигнат вода и фосфор (P). Уплътняването от обработката на почвата или колелото също може да бъде фактор. Потенциалът за намаляване на добива съществува, ако растенията не са в състояние да създадат ефективна и продуктивна коренова система.
 • Нараняване на корени: растения с корени, повредени от насекоми или ограничени поради тор или химически наранявания, могат да станат лилави поради невъзможността да достигнат фосфора. Продължителността на лилавеенето и степента на свързано с това намаляване на потенциала на добива зависи от степента на щетите и появата на благоприятни условия за отглеждане в околната среда за повторно израстване на корените.
 • Ниските температури:  температури от 5-10 градуса по Целзий могат да намалят способността на растението да метаболизира захари, създадени чрез фотосинтеза. Този сценарий може да доведе до това захарите да останат в листата, вместо да бъдат преразпределени в цялото растение. Някои антоцианинови гени са индуцирани от студ; следователно ниските температури могат да включат тези гени и да доведат до появата на оцветяване.
 • Заболяване: Лилавеенето може да бъде причинено от заболявания, които засягат съдовата система на корена или растението. Болестите на корените, ако не убият бързо младото растение, могат да причинят оцветяване, докато се опитват да растат под стерс от ограничената коренова система. 

Растения стресирани от прекомерно торене

Лилавите растения могат да се наблюдават докато растенията са млади до 5-6 лист поради различни фактори, но и след това.

 • Недостигът на фосфор може да бъде очевиден поради уплътнени или наранени корени.
 • Твърди, сухи почви, които могат да доведат до симптоми на дефицит на фосфор (Р) или да намалят способността на растението да метаболизира фотосинтетичните захари.
 • Стъблата, наранени от насекоми като царевичен стъблен пробивач, градушка или вятър, могат да намалят способността на растението да преразпределя захари и да доведе до оцветяване на стъблото, обвивката или листата. Често счупеният лист може да стане лилав, тъй като захарите не могат да се придвижат отвъд повредата.
 • Лилавато оцветяване на листа се появява, когато прахът, прашецът и други материали остават зад обвивката и се развалят, причинявайки обвивка да стане лилава; дръжката обаче остава зелена. Това е козметична ситуация без влияние върху потенциала за добив.
 • Болестите може да причинчт влошаване на тъканите на листата и / или тъканите на съдовите дръжки, които прекъсват движението на растителните захари.
растения повредено от царевичен стъблен пробивач

опоределяна гъстотата на посев с царевица: ЛИНК

царевичен стъблен пробивач: ЛИНК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *