ЕЧЕМИКИНТЕРЕСНОТО ОТ ДЕНЯПШЕНИЦА

Пшеница при -15 градуса без сняг

Още при прогнозата за минусови температури ми зададоха въпроса какво ще стане ако температурите паднат доста под нулата и няма сняг?

 

От 11 до 25 февруари 2021 имахме период на ниски температури. Прогнозата този път се изпълни. Навлезе студен фронт от Сибир и за тези две седмици си беше зимно време както подобава. Лошото в случая беше, че липсваше снежна покривка. Предишните дни температурите достигаха до 10-12 градуса, а деня преди да паднат до -15 е било 16 градуса* (вижда се на графиката от метеорологичния сензор )

 

Пшеница при -15 градуса без сняг снимка преди и след

 

Снимките по-горе са от едно и също поле, но не са снимани на едно и също място. (кой да знае, че ще се получи това). Първата снимка е направена през ноември 2020, а втората на 26 февруари 2021. Не е снимано от едно и също място, но е показателна разликата.

Миналата година в този период имахме три поредни пъти подобна ситуация. Тъкмо се посъвземе пшеницата и хоп под нулата. Тъкмо напръскаме с някой вълшебен прах и пак под нулата. 

Сега стопаните пак се питат какво да направим за да помогнем? Бих посъветвал ако не са наторили с гранула да го сторят и да изчакаме. Към момента е видно, че растенията не са загинали на пълно (щеше да се чуе и по-рано). Има слаби пшеници които може би имат загубени растения, но пак не е особенно голям процент.

 

 

данни от метеорологичен сензор за периода 06.02.2021 до 12.02.2021г.

Това са данните от Метеорологичния сензор. Температурната амлитуда е наистина голяма 30 градуса!

Още една снимка от поле на мой клиент. На снимката са два сорта, български и западен. Познайте кое в ляво кой е в дясно.

 

Любопитен факт е, че вегетативния индекс на западната пшеница е по-висок. Индекса е по висок преди застудяването и след него и пораженията от ниските температури. Това поле е от централната част на северна България и там температурите не достигнаха чак до -15 градуса, но пак има повреди от ниските температури. Българският сорт е доста засегнат от септория, няма да прилагам снимки, че станаха много. Т.е. видимо студа не го е засегнал, но показва висока чувствителност на септория.

 

 

Сравнителните снимки с вегетативния индекс са от полето с българска пшеница и западна. В долния край на полето е българският сорт (тясната ивица) в горния е западния.

 

Ще се радвам да коментирате и споделите вашия опит във формата за коментари на края на страницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *