ИНТЕРЕСНОТО ОТ ДЕНЯКОСТИЛКОВИОВОЩНИСЛИВИ

Акари при костилкови- сливи

 

Днешната тема Акари при костилкови- сливи. Не съм най-добрия с микроскоп, но обичам макро снимките. През изминалия сезон 19/20 година която беше доста тежка като метеорологични условия заради сушата видях какво означава: „Слабите растения се нападат от болести и неприятели“. През активния сезон пшеницата беше атакувана от листни въшки, а в сливов масив на мой клиент наблюдавах как акарите пируваха върху изтощените от сушата дървета. На снимките по-долу се вижда как зимува акара по клонките и размера и плътността на неприятеля.

Неприятелите

В сливовите насъждения през последното десетилетие станах свидетел на редуващи се един след друг неприятели. Започнах със Сливовия Семеяд  през 2012 година. Към днешна дата разполагам с успешна схема за борбата с него, но се яви друг проблем молец който атакува листната маса подобрих схемата на пръскане и мога да кажа, че го контролираме към момента. И след всичките тези инсектициди през годините ето, че акара зае своето естествено място необезпокояван от никой защото с пръсканията намалихме плътноста на полезните насекоми.

Сега подобряваме технологията на отглеждане за да се справим с акара. Давам си сметка как всеки път решението на един проблем е предпоставка за друг и как колелото се върти.

Биологичното равновесие

Това е най-добрия начин да имаме добри резултати. Да имаш акари при костилкови видове не е най-срещания проблем, но има решение и за разлика от другите неприятели растителното масло и сярата са едни много хитри методи за контрол тъй като не натоварват природата с тежка химия.

Следва галерия от снимки които показват къде зимуват акари при костилкови- сливи. Тъй като вече не ползвам социялната мрежа Facebook оставете коментар след публикацията ако разбира се искате да питате или коментирате.

Акари при костилкови- сливи

Може да видите колко много на брой раковини има по една клонка с дължина под 10см, а от снимките и видеото да видите колко много нимфи на акара има…. аз не мога да смятам до толкова.

 

За консултации свържете се с мен от меню КОНТАКТИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *