КУЛТУРИТОРЕНЕ

Чувствителност на културите към хлор

Елементът хлор е посевместно разпорстранен в природата и се среща във водни разтвори като анион хлорид (CI-). В тази форма той също се поема лесно от растенията и средното съдържание на хлор в растителните тъкани е в диапазона от 2-20 mg g-1 сухо вещество. При повечето растителни видове обаче изискването за оптимален растеж на растенията е 10 до 100 пъти по-ниско, което означава, че хлорът е типичен микроелемент. Тъй като обикновено се доставя на растенията като хлорид от различни източници (почвения резерв, напоителни води, дъжд, торове, замърсяване на въздуха), недостигът на хлор се среща рядко. Напротив, в световен мащаб има много по-голяма загриженост относно токсичността на хлора. Растителните видове се различават значително по своята чувствителност към високи концентрации на хлориди в почвения разтвор и в това отношение могат да се разграничат четири основни групи:

 • Хлористолюбиви култури
 • Хлоридоустойчиви култури
 • Частично устойчиви на хлорид култури
 • Хлоридно чувствителни култури

Хлор любивите култури са: захарно цвекло, фуражно цвекло, целина, аспержи и манголд.

Чувствителните към хлорид култури включват много сортове плодове и зеленчуци и специални култури като хмел или тютюн. За тези култури трябва да се използват само торове с калий в сулфатна форма.

 

ТАБЛИЦА – Чувствителност на културите към хлор

КЛАСИФИКАЦИЯКУЛТУРИ
Хлоридо любиви:
Предпочитат торове на хлоридна основа.
Захарно цвекло, фуражно цвекло, целина, швейцарско манголд, кокос
Толерантен към хлориди:
Могат да се използват торове на хлоридна основа, но повечето зеленчуци предпочитат торове на сулфатна основа поради необходимоста от сяра.
Зърнени култури, царевица, маслодайна рапица, аспержи, зеле, цвекло, ревен Тревни площи, детелина, маслена палма, каучук, ориз, фъстъци, маниока, соя, захарна тръстика, банан, памук
Толерантен отчасти към хлоридите:
Торовете на основата на хлорид могат да се използват, ако са внесени навреме преди началото на вегетативния растеж.
Слънчогледи, лозя, костилкови плодове, касис, семенни картофи, картофи за консумация от човека, домати, репички, колраби, грах, спанак, моркови, праз, хрян, цикория, ананас, краставица, киви, кафе, чай
Чувствителен към хлориди:
(Трябва да се използват само торове, съдържащи калий под формата на сулфат).
картофи за нишесте, картофи за преработка, тютюн, касис, цариградско грозде, малина, ягода, къпина, боровинки, манго, цитрусови плодове, черен пипер, лют червен пипер, авокадо, кашу, бадем, праскова, какао, хмел, семкови и костилкови плодове (особено череши), храстови зърна, широк боб, краставица, пъпеш, лук, маруля, ранни зеленчуци, всички оранжерийни култури , иглолистни дървета, цветя и декоративни расения, както и разсад на повечето растения.

Ефектите от чувствителност на културите към хлор и добива

Ефектите от високите концентрации на CI в почвения разтвор върху добивите от различни култури са показани на следващите графики. Колкото по-стръмен е спадът на добива с увеличаване на концентрациите на CI в почвата, толкова по-чувствителна към хлорида е културата и следователно по-добър ще ефекта върху добива ако не се ползват торове със съдържание на хлор.

 

Преди тези значителни депресии на добива, приемането на големи количества хлорид може да доведе до отрицателни ефекти върху качеството на реколтата, като:

 • Намалено съдържание на органични киселини, което води до блудкав вкус
 • Натрупване на нискомолекулни органични вещества и по този начин намалено съдържание на ценни съединения за съхранение (захар, нишесте, протеини)
 • Увеличение на хидратацията на растителната тъкан и намалените свойства за съхранение или обработка.
 • Понижава се съдържанието на хлорофил и се развива хлороза и увяхване на листната маса
 • Кореновата система остава къса и с удебелени разклонения

  За да се избегнат загубите на добив, качество и следователно доходи при чувствителни на хлорид култури и особено с висока стойност на културите, където качеството е от значение, използвайте ниско хлорни калиеви торове.

Повечето овощни и зеленчукови култури са чувствителни на хлор и реагират особено силно на високо наличие на хлор. Към най-важните
чувствителни на хлор култури се отнасят: тютюн, ягодоплодни, костилкови, овощни, лозя, бобови, картофи, краставици, бостани, лук, салати, ранни зеленчуци, култури в закрити съоръжения, цветя и декоративни растения. Калиевият сулфат е практически безхлорен тор.

Особено успешно калиевият сулфат се прилага в производството на картофи. Транспортът на асимилати от листата към клубените може да протече безпрепятствено, тъй като калиевият сулфат е с много ниско съдържание на хлор. По този начин може напълно да се използва потенциала на добива на картофите при същевременно високо съдържание на скорбяла.

Заявете консултация и/или почвен анализ за да оптимизирате храненето на културите си и да оптимизирате разходите за торене.

2 thoughts on “Чувствителност на културите към хлор

 • Емилия

  Какво е отношението към хлор в почвата и почвения разтвор на декоративни и горски растителни видове?

  Отговор
  • Здравей, много са различни от културите засегнати в статията. Трябва да се потърси информация. Като цяло малко са хората ангажирани в декоративната растителност и горските видове. Поне моят опит и информация са такива. Поздрави.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *