КОСТИЛКОВИОВОЩНИЧЕРЕШИ

Черешовата муха (Rhagoletis cerasi L.)

Черешовата муха (Rhagoletis cerasi L.) е неприятел по черешата и вишната. Среща се навсякъде, където се отглеждат тези култури. Червивостта на плодовете, ако не се провежда борба, особено при късните сортове достига 80-100%.

Черешовата муха е дребно кафяво-черно муха с жълта глава, бледо-жълти прозрачни крила с по четири тъмни напречни ивици. Гръдният щит е светлооранжев, с четири дълги четинки. Пищялите и стъпалата са жълти, а бедрата са черни, с жълта връхна част. На преднегръда има две широки светли и три тесни черни ивици. Коремчето при женските е по-едро и накрая завършва с яйцеполагало, което при спокойно състояние на мухата е прибрано в коремчето. Дължината на тялото е до 6 мм при женските и до 4 мм при мъжките. Яйцето е жълтеникавобяло, с удължена елипсовидна форма и заострено към краищата дълго 0.5 мм. Ларвата е бяло, без глава и без крака червейче, със заострен преден и тъп, почти отсечен, заден край. На дължина тя достига 5-6 мм. Какавидата е в бъчвовиден овален бледожълт пашкул, образуван от кожицата на ларвата при последното й събличане. На дължина пашкулчето достига от 2.5 до 4.5 мм.

Черешовата муха (Rhagoletis cerasi L.)

Черешовата муха развива едно поколение годишно и зимува като какавида в почвата на дълбочина до 10 см. Развитието на какавидите напролет започва, когато средната дневна температура на почвата се повиши над 10°С. Мухите излизат между 1 и 25 май в продължение на 7-15 дни, а летежът продължава общо 40-58 дни. Те облитат черешовите дървета и се хранят с нектар от различни цъфтящи по това време растения. Една седмица до 10 дни след излитането мухите са полово зрели и започват да снасят яйца. Те не са много подвижни и най-често се намират по листата откъм огряната от слънцето страна на дърветата. Мухата снася яйцата си през най-топлите часове на деня при температура на въздуха над 18°С, а при температура под 15°С активността намалява и яйцеснасянето се преустановява. Женските мухи пробиват кожицата на плодчетата чрез яйцеполагалото и снасят под нея по едно яйце.

яйцеснасяне

В един плод може да се намерят и по 2-3 яйца (респ. ларви), но те са снесени най-вероятно от различни мухи. За 2-3 седмици една муха снася 150-200 яйца. Яйцеснасянето започва преди плодовете да наедреят, когато не са още омекнали, но започват да се оцветяват. При снасянето на яйцата черешовата муха проявява известна избирателност към плодовете и подбира такива, които са нито много твърди, нито са още омекнали. Затова у нас по време на летежа на мухите плодовете на най-ранните сортове череши не са подходящи за снасянето на яйцата. Червясването е най-силно при средно ранните и късните сортове.

В зависимост от температурата от 6 до 10 дни след снасянето от яйцата се излюпват ларвите. Те се хранят с месестата част на плода, като я превръщат в кашообразна маса. Повредените плодове потъмняват, омекват много повече от здравите, а понякога хлътват откъм повредената страна. Развитието на ларвите продължава от 16 до 20 дни. Те напускат плода и какавидират в почвата. Колкото, по-късна е беритбата, толкова повече ларви успяват да напуснат плодовете, с което се увеличава запасът им за следващата година.

Борба с черешовата муха

Пълното и навременно обиране на плодовете подпомага унищожаването на ларвите на черешовата муха, преди да са ги напуснали. Обработката на почвата почти не намалява плътността на какавидите, а само одължава на летежния период поради заравянето им на по-голяма дълбочина.

За установяване на най-подходящите моменти за борба срещу черешовата муха в черешовите райони сигналът за борба може да се получи от регионалните служби по прогноза и сигнализация или да се установи чрез жълти лепливи уловки. Може да се използват шишета капани, в които се налива примамна течност (ферментираща меласа или смес от 5 л вода, 500 г захар и 25 г амониев сулфат).Също така може да се използват и комбинирани уловки – жълти с полов или хранителен атрактант. Уловките се поставят преди зазряването на най-ранните сортове, възможно по-високо от южната страна на короната. Препоръчително е да има по една уловка на всеки 10 дървета.

Борбата с черешовата муха може успешно да се изведе като се използват само жълти лепливи уловки, без пръскане с инсектицид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *