ЕЧЕМИКПОЧВЕНИ ПРОБИ И АНАЛИЗИПШЕНИЦАРАПИЦАТОРЕНЕ

ПШЕНИЦА – „ЗИМНО“ ТОРЕНЕ

Пшеница- „зимно“ торене : много деликатна материя е тази темата за  периода- в началото на годината за есенниците.

Има два лагера: едните са колеги с опит и авторитет и учени също авторитетни които твърдо устояват позицията, че торене в период с температури +8,+5 градуса през деня и -2,-5 вечер е първо риск за културата от това тя да поеме азот и вода и да измръзне и второ- разход.  Другия лагер- колеги с опит и авторитет и учени също авторитетни които защитават друга теза. Важна е обосновката и фактите.

И като, че ли никой не работи с тях- с фактите, а само изказва мнение по убеждение!

Първо: торене не означава единствено и само азотно торене.

Второ: нормата на торене, дозата прави отровата.

Трето: фактите- почвени и листни анализи, фазата са метода за оценка и преценка нуждата от торене.

Трето и половина: базата данни с информация за изминалия период- паднали валежи, температурна сума и т.н. могат дадат важна информация за развитието на културата  и нейните нужди!

Колеги- в природата оцеляват тези индивиди които се приспособяват и адаптират!

В близка Гърция последните две години се случват пожари, наводнения после земетресения. Така е и в Италия. Новините ежедневно гърмят с такива факти от Европа и света (Австралия). Климата се промени- продължителни периоди на суша после периоди на валежи- поне така виждам аз промените в България.

Пшеница- „зимно“ торене. Дали е редно да се тори в периоди като този около нова година- декември и януари всеки сам трябва да определи. Обосновано и подплътено с факти и на базата на агрономиеските утвърдени стандарти които е време да актуализираме.

 

Нитратната директива цели защита на качеството на водите в цяла Европа. Но е факт, че при условията днес които според мен не се различават от условията през октомври и ноември преди промените 🙂 няма как да имаме измиване и замърсяване на водите и природата с нитрати. Та не е валяло дъжд от стопанско значение вече колко месеца?

На графиката горе се вижда много добре каква е температурната сума към 15.01.2020 и кога са били периодите на активна вегитация. Информация за падналите валежи както и информация за това как са се отразили тези параметри върху развитието на листна маса и фотосинтезата.

При наличието на един почвен анализ направен през есента преди сеитбата и адекватно торене още в онзи момент днес може да се изготви контролен почвен анализ и/или листен такъв за да се установи дали трябва да предприемем торене и дали то да е азотно изобщо.

В момента и двата лагера говорят и защитават своята истина, а тя е различна за всеки. Работя с фермери които са подхранили посевите си с нужното през есента, но има и такива които не са вложили нужното в него момент.

АГРИНЕД ЕООД предлага точно тези професионални услуги с които всеки земеделец да вземе информирано, обосновано и вярно решение за себе си индиивидуално на всеки блок, парцел или участък.

УСЛУГИТЕ:

  1. Почвен анализ;
  2. Листен анализ;
  3. Обследване с дрон;
  4. Изготвяне на база данни с фактическа информация за определен парцел;
  5. Агрономическа консултация;
  6. Оценка на почвената плътност;

Това са основните методи за вземане на правилни решения според мен. За това развивам и ще продължавам да развивам своите знания и умения в това направление. 

 

ЗА КОНТАКТИ: ТУК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *