ПОЧВЕНИ ПРОБИ И АНАЛИЗИТОРЕНЕ

НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН ДА ПОДОБРИМ ЕФЕКТА ОТ МИНЕРАЛНО ТОРЕНЕ

Минералното торене остава основният инструмент за увеличаване на добивите. Ефективноста му може успешно да се увеличи. В статията ще се опитам да опиша  най-добрия начин според мен. 

За да получавате първи информация за нова публикация абонирайте се във формата по-долу.

[jetpack_subscription_form show_only_email_and_button=“true“ custom_background_button_color=“undefined“ custom_text_button_color=“undefined“ submit_button_text=“АБОНИРАЙ СЕ“ submit_button_classes=“undefined“ show_subscribers_total=“true“ ]

Всички продукти с минерален състав на макро и микро елементи са създадени да обогатят почвата със съответните хранителни вещества. Всяка компания разработва така своите продукти, че да гарантира ефективно торене и усвояване на хранителните елементи. Преди да пристъпите към торене с минерални продукти Ви препоръчвам да прочетете моите съвети от тази статия: ТУК

След като вече разполагате с почвен анализ, консултирали сте се със специалист агроном по торенето. Изборът на минералните торове за да отговорите на изискванията за високи добиви е прицизиран.

Препоръката ми за да подобрите ефекта от минерално торене е да използвате в допълнение и продукт с високо съдържание на органичено вещество.

Опита ми с подобни продукти показва, че има множество ползи които водят не само до постигането на по-високи добиви. Употребата на продукти с високо органично съдържание е устойчиво и във времето тъй като подобрава:

  • почвеното плодородие
  • поддържа и подобрява „работата“ на микроорганизмите в почвата
  • директно стимулира културата и нейната коренова система
ОРГАНИКА

Защо органика? Тя е това което кара почвата да бъде жива, а жива ли е почвата тя поддържа нужният баланс. Дори и да внесете само продукт с органично в-во ефекта ще е забележим. Повечето продукти от тази гама съдържат освен въглерод и голямо количество, аминокиселини, фулво- и хуминови киселини които стимулират растението и го подпомагат при стресови условия. Ефекта на тези „киселини“ е изключително мощен върху развитието на микроорганизмите. Те чрез съединенията които отделят правят елементите като фосфор който лесно се блокира в почвата отново достъпен за културата. За мен като агроном комбинацията минерален тор с органика е „перпето мобиле“

Органичните продукти подпомагат растенията директно като антистресов продукт и го стимулират само да достъпи наличните хранителни вещества в почвата като развиват кореновата му система. Индиректно подпомагат растенията като стимулират микроорганизмите в почвата които подпомагат освобождаването на вече блокирани елементи като фосфор. Така на практика увеличават достъпа на макро и микро елементи още веднъж! Освен освобождаването на хранителни вещества микроорганизмите подобряват и ускоряват процеса на разлагане растителните остатаци след жътва. Това е още и още ОРГАНИКА… Именно по този начин се получава един кръговрат- бих го нарекъл кръговрат на „живата почва“.

Земеделците практикуващи минималните обработки или отглеждащи своите полета при отсъствието на такива са добре запознати относно това как да поддържат почвата жива.

Покривните култури са още по-устойчив и оптимален начин за увеличаване органичното вещество. Лично аз го предпочитам, но това е по бавен метод и успеха му зависи от повече фактори. Количеството органично вещество което предлага не е съизмеримо с който и да е продукт на пазара.

За още статии като тази абонирайте се във формата долу!

[jetpack_subscription_form show_only_email_and_button=“true“ custom_background_button_color=“undefined“ custom_text_button_color=“undefined“ submit_button_text=“Абонирай се“ submit_button_classes=“undefined“ show_subscribers_total=“false“ ]

Свържете се с мен за професионална агрономическа консултация.

ВИДЕО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *