ЕЧЕМИКНЕПРИЯТЕЛИПШЕНИЦА

БОРБАТА С ЖИТНИТЕ МУХИ

В годините борбата с житните мухи винаги е била тема която предизвиква спорове. Това е така тъй като малко са агрономите които могат да се похвалят, че имат ефективно решение срещу тази група неприятели. Навлизайки западните сортове пшеница компаниите производителки на семена препоръчваха по-ранни сеитби за да могат да братят по-добре посевите. Това неимоверно допринесе за по-голяма степен на нападение от житните мухи. Химичните компании бързо предложиха продукти за борба, но момента винаги убягваше.  За да не мислим кога да приложим инсектицида- компаниите наложиха продукти за обеззаразяване на пшеницата с инсектицид и на другия ден европейския съюз ги забрани! За да е „по-лесно“ и климатичните условия се промениха до толкова, че приоритетите на фермера се изместиха в друга плоскост- съхранение на влагата. 

Неприятелите стават все по-голям проблем!

Ограниченията които се налагат върху земеделците за употреба на инсектициди за да се опази био разнообразието и пчелите като, че ли правят проблема с насекомите по-голям!

Проблема става все по-голям тъй като се опитваме да го решим по грешен начин.

Научени сме, че насекомите се ликвидират с инсектициди и употребата им през последното десетилетие е нараснало незнам колко пъти! Това поражда безразборно използване на инсектициди в големи дози които ликвидират естествените неприятели на нашите „приятели“.

Според мен решението е в употребата на биологични продукти които по естествен начин контролират неприятелите на земеделците. Това ще бъде тема за други публикации.

Борбата с житните мухи

Заради забраната на инсектициди обеззаразители на семената нямаме много полезни джижения в борбата с тази група неприятели. Оставани да ги „бием“ преди да са нанесли повредата, а какво следва ако вече са снесли яйцата си и имаме 10 дни за реакция?!

СНЕСЕНИ ЯЙЦА ОТ ШВЕДСКА МУХА ВИДЕО

На ход са Агрономите!

Направете своята заявка за агрономическа консултация  за борбата с житните мухи най-късно в деня на сеитбата.

ЗА КОНТАКТИ: ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *