НА НИВАТА

НА НИВАТА

НА НИВАТА

3-9 ЮНИ 2019

На нивата тази седмица започна с валежи и градушки. По обичай валежите са повече в западната част на страната.

Фазата на пшеницата е от млечна към восъчна зрялост. Падналите валежи позволяват да налива и да изпълни максималните възможни резултати за този сезон. Борбата с ръждите продължава и е добре да я изведем до край тъй като имаме шанса да постигнем добри резултати.

Наблюдава се фузариум по класа на пшеницата и е добре да направим оценка на случващото  се с тази болест. Като цяло посевите които посещавам са в задоволително състояние там където е нужно ще се изведе пръскане с фунгицид и последни козметични подхранвания които да осигурят комфорта на културата.

Според мен активната вегитация ще продължи поне още 20-25 дни.

Ечемика този сезон се очертава да бъде топ културата. Посевите изглеждат и са в добро състояние. Прогнозирам добри резултати, а усещането и очакванията са за добро търсене и прилични цени. Очаквам високо качество при пивоварните, прави впечатление че положените грижи за малцовите ечемици са правилни и не се допусна да се тори повече от необходимото и да полегне.

 

ФЪНКИ

ПРОЛЕТНИЦИ

Царевицата се развива нормално. Емоциите по приложението на хербициди са към своя край, тъй като на места царевицата във фаза 10 лист и нагоре. Важно бе да се вложи микроелемента бор за да успее да заложи максимален добив. Падналите валежи определено ще са причана номер 1 за постигнати отлични резултати. Добре е при възможност да се направят корекции с торенето за да извлечем максимума от сезона.

Слънчогледа културата от която прави впечатление се отдръпнаха много фермери и ограничиха площите. Освен тенденцията на ниски изкупни цени като, че ли лошите новини се сипят по нея. Контрола на болести в години като тази трябва да започне доста по-рано от обичайното „бутонизация“. Обръщам внимание на полетата на които има дори дребна градушка. Нараняването на листата дори и незначително може да накара посева да припламне от добре познатите ни болести. Системната форма на маната тази година напомни отново, че е огромен проблем и предизвикателство както за стопани така и за фирмите производителки на семена.

Влагането на фунгицид и елемента бор са част от технологията. За максималистите с това се започва!

Рапица културата която изчезва от българските полета. Поради метеорологичните условия присъства много рядко. Имая там където есента е имало дъжд за да изникне, а зимата е имало сняг. Дъждовете я карат полудява. При рапицата остава да се молим за спокойно време до жътва и да приберем това което сме отгледали.

ОВОЩНИ

В овощните градини започна беритбата на череши. Скоро се очакват и вишните. Реколтата от сливи няма да е рекордна през сезон 2019. Надявам се там където има проблем със семеяда борбата да се е извела по правилния начин. Продължават пръсканията в кайсии, макар че вече има ранни сортове които до дни ще се берат в силистренско!

За подробна и актуална информация не се колебайта да се свържете с мен!

ЗАБЕЛЕЖКА:

Винаги ползвайте продуктите за растителна защита под контрола на агроном специалист и препоръките на производителя.


Заявете своята консултация:

АГРИНЕД ЕООД

агроном-консултант Илиян Недков

специалност Растителна Защита

телефон за контакти: +359 88 978 52 56

e-mail: iliyan.nedkov@mail.bg

*Бързата и навременна консултация е възможна за района на централна и североизточна България*

**копирането на текст и снимки без изрично писмено разрешение от автора Илиян Недков е забранено**

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *