БОЛЕСТИЕЧЕМИКПШЕНИЦА

ФУЗАРИУМ ПО КЛАСА

Болестта фузариум по класа може да нанесе значителна щета върху пшеницата и ечемика в редки случаи по овеса. В България повредите могат да достигнат значителни размери в години с чести превалявания, висока въздушна влажност и оптимални температури по време на цъфтежа, наливане и узряване на зърното.

ФУЗАРИУМ ПО КЛАСА
ФУЗАРИУМ ПО КЛАСА
ФУЗАРИУМ ПО КЛАСА

е патоген който освен, че редуцира добива още на полето може да доведе до лоши последствия и при съхранение и да направи продукцията негодна за реализация поради токсичността си за топлокръвните животни и човек.

ФУЗАРИОЗА ПО КЛАСОВЕТЕ НА ЖИТНИТЕ 

се разнася от дъжда, вятъра и насекомите по време на вегитация. Симптомите на болестта се проявяват  и след изкласяване и по време на наливане на зърното. От начало болетта се вижда по отделни класчета, като постепенно може да обхване целия клас. Заразените класчета или класове избледняват като контрастират много добре спрямо здравите зелени класове. Често се случва да се сбърка с белокласие причинено от вредната житна дървеница, но разликата е че при убождането от дървеницата класа и сламката са изцяло бели и зародиш липсва. При фузариум по класа имаме зародиш който е спрял да налива и класа в началото е с зелени и здрави участъци.

Отличително за болестта фузариум по класа е наличието на оранжев- бледо розов налеп.

В заболелите класчета зърната, които се образуват, са спарушени, дребни, трошливи и нежизнеспособни. Тези зърна нямат кълняемост. 

При благоприятни условия с чести превалявания болестта може да засегне голяма част от класовете и дори да компрометира добива и качеството на произведената продукция.

Фактори обуславящи развитието на болестта са топлото време и честите превалявания във времето на цъфтеж и узряване на зърното. Повредата от градушка, дори и лека също е предпоставка за развитието на болеста в този период.

Небалансираното торене също може да доведе до по голяма степен на нападение.

За предизвикателството за справяне с болеста свържете се със специалист агроном.


ЗАБЕЛЕЖКА:

 

Винаги ползвайте продуктите за растителна защита под контрола на агроном специалист и препоръките на производителя.

 


 

Заявете своята консултация:

 

АГРИНЕД ЕООД

 

агроном-консултант Илиян Недков

 

специалност Растителна Защита

 

телефон за контакти: +359 88 978 52 56

 

e-mail: iliyan.nedkov@mail.bg

 

*Бързата и навременна консултация е възможна за района на централна и североизточна България*

 

**копирането на текст и снимки без изрично писмено разрешение от автора Илиян Недков е забранено**

контакти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *