БОЛЕСТИКАЙСИЯКОСТИЛКОВИ

РАННО КАФЯВО ГНИЕНЕ -Monillia laxa

Болестта е една от най-важните при костилковите видове. Влажното време и температури от 14-22 градуса са благоприятстващи развитието на болестта. Напрактика развитието на гъбата е възможно над 0 градуса по целзий.


опожаряване

Основният момент на заразяване е в цъфтеж. По венчелистчетата се образуват кафяви некротични петна, които обхващат целия цвят, инфекцията се придвижва върху клонките, които изсъхват заедно с листата върху тях – т.нар. „опожаряване на цветовете“. Характерното опожаряване е съпроводно и с характерен ексудат и мисрис на бадем. Често болестта се бърка с измръзване. Характерно, е че повредените части не опадват, а остават на дървото. Препоръчва се оздравителна резитба и не трябва да се допуска оставянето на заразени клонки по дърветата, тъй като чрез тях ще имаме по-висок инфекциозен фон следващият сезон.

Основната зараза са плодовете заразени с късно кафяво гниене Monilinia fructigena от миналия сезон както и заболели клонки.

късно кафяво гниене - monilia fructigena
късно кафяво гниене – monilia fructigena

Жизнен цикъл и развитие:

ранно кафяво гниене е гъбно заболяване което зимува като мицел в заразените леторасти и в мумифицираните плодове. Напролет при влажно време се образуват конидионосци и конидиоспори. Те се разпространяват с вятъра, дъжд или насекоми и заразяват плодните дръвчета. Болестта ранно кафяво гниене заразява се развива прониквайки през цветните части, устицата, рани или директно презз кутикулата. Върху вече заразените органи се развиват нови конидии които извършват вторични заразявания.

Епидемиология

Основният фактор за развитието на ранно кафяво гниене е високоата влажност на въздуха. Инфектирането протича при температури над 0 градуса по целзий, но оптималните са около 14-22 градуса по целзий.

Борба

Оздравителна резитба след пика от заразяване. Премахване на мумифициралите плодове. Задължителни зимни пръскания. За ключовите моменти и професионални съвети потръсета агроном специалист растителна защита!

ЗАБЕЛЕЖКА:

Винаги ползвайте продуктите за растителна защита под контрола на агроном специалист и препоръките на производителя.


Заявете своята консултация:

АГРИНЕД ЕООД

агроном-консултант Илиян Недков

специалност Растителна Защита

телефон за контакти: +359 88 978 52 56

e-mail: iliyan.nedkov@mail.bg

*Бързата и навременна консултация е възможна за района на централна и североизточна България*

**копирането на текст и снимки без изрично писмено разрешение от автора Илиян Недков е забранено**

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *