БОЛЕСТИКАЙСИЯКОСТИЛКОВИ

КЪСНО КАФЯВО ГНИЕНЕ – Monilinia fructigena

Болестта късно кафяво гниене е широко разпространена болест. Патогена има значителна вредоносност по овощните видове. Външните признаци на болестта се проявяват по-често по средата на вегетационния сезон, след наедряването плодовете.

Повредата от късно кафяво гниене се изразява като дребни кафяви петна в началото от развитието си които прерастват в по-големи петна и обхващат целите плодове. При условия с повишена влажност на въздуха и умерено висока температура върху повредените части на плода се образуват жълтобели или пепелно сиви туфи. Тези туфи могат да бъдат разпръснати или наредени в концентрични кръгове. Повредените плодове най-често остават по дърветата. Особенно силно се нападат онези овощни видове на които плодовете им са като „букети“ т.е. плодовете са много и се допират едни с други. Чрез механичен допир болеста късно кафяво гниене може да се прехвърли по плодните клонки. Градушките и микро-градушките във фаза наедряване на плодовете в практиката показват, че могат да предизвикат експлозивно развитие на болестта. Справянето в този момент може да се случи успешно. В повечето източници е описано, че след градушке се препоръчва употребата на медни препарати. Аз лично не съветвам тъй като може да се получи петносване. За справне с проблема обърнете компетентен колега агроном.

мумифицирани плодове от сливи

ПРИЧИНИТЕЛ

Болестта се индуцира от два сродни вида Monilinia fructigena и Monilinia cinerea.

ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ

Патогена зимува върху нападнатите клони, леторасли и мумифицирани плодове.


мумифицирани плодове от сливи

БОРБА

Премахването на мумуфицираните плодове и оздравителните резитби чувствително намалят инфекциозния фон. Препоръчва се засаждането на толеранти сортове. За химическа борба има подходящи регистрирани продукти.ЗАБЕЛЕЖКА:

Винаги ползвайте продуктите за растителна защита под контрола на агроном специалист и препоръките на производителя.


Заявете своята консултация:

АГРИНЕД ЕООД

агроном-консултант Илиян Недков

специалност Растителна Защита

телефон за контакти: +359 88 978 52 56

e-mail: iliyan.nedkov@mail.bg

*Бързата и навременна консултация е възможна за района на централна и североизточна България*

**копирането на текст и снимки без изрично писмено разрешение от автора Илиян Недков е забранено**Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *