ЕЧЕМИКПЛЕВЕЛИПШЕНИЦА

КОНТРОЛ НА ПЛЕВЕЛИТЕ В ПШЕНИЦА И ЕЧЕМИК

За отличния контрол на плевелите има няколко фактора с които трябва да се съобразим. Справянето с плевелите или баланса- отличен контрол на плевелите минимално отражение върху добива е не лесна задача. През последното десетилиетие плевелите които стават устойчиви на хербициди нараства всеки сезон.


Причините едва ли можем да определим само чрез наблюдение, това е задача на учените. Като общи причини за това се споменават неправилната употреба на хербициди. Разнообразието от хербициди като търговски имена е голямо, но напрактика химичните вещества и химичните групи са много сходни. Този фактор е предпоставка, че по своя механизъм на действие тези продукти са подобни. Това обуславя възможността плевелите да стават устойчиви към хербициди.

За да бъде максимално ефективна борбата с плевелите

първо трябва да изберем подходящ продукт за справяне на плевелите в нашите полета. Да се съобрази плевелния състав и спектъра на контрол на дадения хербицид.

Следващият важен етап е фазата на културата и плевелите както и условията на приложение. Фазата на културата е от съществено значение и е нужно да се съобразим с характеристиките на избрания продукт и стриктно да спазим препоръките за употреба. Тъй като е възможно да предизивикаме нежелана фитотоксичност- видима или невидима върху културата. Това би се отразило негативно върху добива.

Ефикасен контрол на плевелите
Ефикасен контрол на плевелите

Дозата на употреба

не трябва да бъде увеличавана или редуцирана по никаква причина извън регистрацията! В практиката често се случва някой да дава подобна препоръка за мен това не е правилно. Такива действия повишават риска от недостатъчно добро действие или негативно полследствие не само в сезона на приложение, а дори и години след това.

След избора на подходящ продукт, уточнена доза спрямо препоръките на производителя трябва да се съобразим с фазата на приложение на първо място фазата на културата и после фазата на плевелите.

Има една много важна подробност при приложението на хербициди в култури като пшеница и ечемик. Поради големите площи в световен мащаб повечето пройзводители разработват продукти с ниски дози. Това значително намалява разходи по транспорт и дава много предимства и на фермера. Важно е да се внимава с приложението тъй като щом доза от 1 гр/дка може да реши проблем с плевелите представете си какво би станало с доза 10 гр/дка от същия продукт например!? Аз съм наблюдавал такива грешки. До известна степен може да се отреагрира след това но последиците са големи.

Когато дойде момента за третиране на посевеите с такива продукти аз винаги съветвам клиентите си да осигурят максимално добро покрите на хербицида върху плевелите. Това е елементарно и достъпно решение за подобряване на контрола на плевелите. На пазара вече има продукти които струват под 20 ст. на декар.

Реакцията на водата с която пръскаме също има важно значение.

Реакция на водата различна от неутралната 5.5-6.5 има негативно действие изразено в намаляването на ефективността на химичното вещество.
Съществуват продукти които спомагат работния разтвор да е с pH близко до неутралното което гарантира доброто действие на хербицид за контрол на плевелите.

ПОДОБРЯВАНЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА И МИНИМАЛИЗИРАНЕ НА СТРЕСА

До тук изброих важни и неотменни методи за да гарантиране високия ефект от хербицида. В практиката обаче не винаги всяко условие може да бъде спазено на 100%. Това зависи от метеорологични, организационни въпроси и куп други детайли независещи винага от нас.

За това ни е нужно още едно решение което да гарантира добрите резултати. Такова решение съществува, но ще го запазя за онези които биха избрали лична консултация с мен!

ЗАБЕЛЕЖКА:

Винаги ползвайте продуктите за растителна защита под контрола на агроном специалист и препоръките на производителя.


Заявете своята консултация:

АГРИНЕД ЕООД

агроном-консултант Илиян Недков

специалност Растителна Защита

телефон за контакти: +359 88 978 52 56

e-mail: iliyan.nedkov@mail.bg

*Бързата и навременна консултация е възможна за района на централна и североизточна България*

**копирането на текст и снимки без изрично писмено разрешение от автора Илиян Недков е забранено**Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *