КУЛТУРИЦАРЕВИЦА

КРИТИЧНИ ЕТАПИ НА РАСТЕЖ ПРИ ЦАРЕВИЦАТА

Важно е да се знаят кои са критични етапи на растеж при царевицата. Тези етапи влияят върху достигането на крайният потенциал на добива. Трудно фермера може да контролира
неблагоприятните моменти от развитието на културата в критичните периоди. Ако обаче стопанина познава добре тези етапи може да помогне за запазването на способността на растенията
да достигнат своя максимален оставащ потенциал за добив.

КРИТИЧНИ ЕТАПИ НА РАСТЕЖ ПРИ ЦАРЕВИЦАТА

Тъй като царевицата няма способността да компенсира лошите условия в началото от своето развитие, комфорта за културата в този мемент е първата стъпка в оптимизирането на потенциала за добив. Вторият критичен етап на растеж настъпва по време на бързия стадий на вегетативен растеж на царевица при V6 до V8 (6 до 8 лист на културата), когато се определя дължината на кочана- броя редове и зърната в ред. Свободните от стрес царевични растения през това време могат да помогнат да се увеличи потенциалният брой на реколтираните семена. Третият критичен етап на растеж се случва по време на процеса на опрашване. Опрашването е от решаващо значение за превръщането на потенциалните зърна в зърно.

Времето може значително да повлияе върху качеството на опрашване.

КРИТИЧНИ ЕТАПИ НА РАСТЕЖ ПРИ ЦАРЕВИЦАТА

Стресът от суша може да изсуши свилата и прашеца, което може да доведе до безплодни семена и / или къси и не добре изхранени зърна с непълни върхове .

Крайният етап на критичен растеж е периодът на запълване/наливане на зърното. Този етап започва при опрашването и завършва при образуването на черният слой на зърното. Стресът по време на този етап може да намали броя на семената, размера и теглото на зърното.

По време на етапа на наливане на зърното всяко смущение върху фотосинтезния процес може да намали потенциала на добива. Фотосинтезата произвежда енергията (въглехидрати), която царевичното растение усвоява за да произвежда зърно. Суша, високи температури, продължителни периоди на облачно време, заболявания на листата, увреждане от градушка и недостиг на азот могат самостоятелно или в комбинация значително да намалят фотосинтезата.

След опрашването, царевичните растения пренасочват движението на въглехидратите, за да запълнят зърното, което може да увреди стъблото, листата и корените. Този процес може физически да отслаби растението, което води до по-чувствителни растения към болести по стъблата и корените. Полетата, които са изложени на най-голям риск от загниване на стъблото, са тези, които са развили кочани с висок потенциал за добив поради идеални условия по време на вегетативен растеж, но са преживели силен стрес по време на запълването на зърното.

КРИТИЧНИ ЕТАПИ НА РАСТЕЖ ПРИ ЦАРЕВИЦАТА

Ефектът от стреса на растенията може да бъде засилен от песъкливи почви, които имат минимален капацитет за задържане на вода или растения, които имат ограничена кореновата система поради уплътнени почви, увреждане от нематоди или повреди от неприятели.

Тежкият стрес по време на млечна към восъчна зрялост може да доведе до преждевременно образуване на черен слой. Това може да намали потенциала за добив поради намалената големина и тегло на зърното. Когато се образува черен слой, в зърното не може да се завърши нормално наливането на зърното и то се спарушва. След което лесно се разтрошава при жътва и има условия заразвитие на афлатоксини.

 


Заявете своята консултация:

АГРИНЕД ЕООД

агроном-консултант Илиян Недков

специалност Растителна Защита

телефон за контакти: +359 88 978 52 56

e-mail: iliyan.nedkov@mail.bg

*Бързата и навременна консултация е възможна за района на централна и североизточна България*


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *