КУЛТУРИЦАРЕВИЦА

ЖЪТВА НА ЦАРЕВИЦА – ПРАВИЛНИЯТ МОМЕНТ

Черният слой на царевичното зърно от върха към който е захванато към кочана ни помага да определим точният момент за жътва на царевица. Физиологичната зрялост при царевицата се определя от зърната които са достигнали фазата „черно петно“. Това почерняване показва, че процеса на наливане на зърното е приключило и връзката на зърното с растенито е прекъсната. От този момент на татък зърното единствено отдава влага.

ФАКТОРИ ЗА ДОСТИГАНЕ НА ФИЗИОЛОГИЧНА ЗРЯЛОСТ И ЖЪТВА НА ЦАРЕВИЦА

 

 

Времето за узряване на царевицата може да бъде силно повлияно от условията на околната среда. Съдържанието на влага в зърното трябва да се контролира, след като се постигне черното петно. Събиране на реколтата трябва да се извършва при съдържание на влага, което балансира загубите на реколта и разходите за изсушаване на зърното.
Царевичните зърна постигат черният слой или физиологична зрялост, когато на върха на семето-зърното се развие черен филм (снимка 1). Съдържанието на влага в зърното при формиране на черен слой обикновено варира от 25 до 40%, но средно около 30%.

черно петно
снимка 1

Физиологичната зрялост е силно повлияна от отглеждането на отделен хибрид в относителна зрялост (RM). Съответно за ранните хибриди тази фаза се достига по-рано от късните хибриди царевица. Тази генетична характеристика позволява избор и засяванр на различни продукти от царевица, за да се разтегли (с течение на времето) узряването на селскостопанската културакултурата. Екологичният стрес може да повлияе на времето на зреене. Тежката суша може да доведе до преждевременно умиране на растенията и семена, за да се образува преждевременно черен слой. Хладно време през вегетационния период може да забави нормалното съзряване за отделен хибрид, тъй като нарастващите единици на градуси (GDU), необходими за постигане на зрялост, се натрупват по-бавно. Неприятелите и болестите също може да окажат влияние върху процеса.

Съдържанието на влага в зърното…

…трябва да започне да се наблюдава скоро след физиологичната зрялост (черен слой). Съдържанието на влажност на реколтата, което балансира загубите от реколта и разходите за сушене на зърно, позволява максимален потенциал за икономическа възвращаемост. Планът да се възползваме от бързо изсушаване и да позволим всичко да изсъхне на полето може да е скъпо. Прибирането на реколтата при по-ниски влажности може да увеличи механичните загуби, дължащи се на спицифика при овършаването при пресъшено зърно. Обмислете жътва на царевица, когато съдържанието на влага в зърнени култури е малко над 25%, така че прибирането на реколтата да приключи, преди царевицата да изсъхне напълно в полето.

При високи температури е изключително лесно да се подценява скоростта с която зърното изсъхва. Отдаването на влага на зърното зависи от много фактори включително облистеност на хибрида, характеристиката на обвивните листа на кочана, тип на зърното и наличието на стъклен лом и т.н.

В допълнение към жътвата при оптимално съдържание на влага в зърното, постигането на подходящи настройки за комбиниране може да помогне да се увеличи ефективността на комбайна, да се увеличи качеството на зърното и да се сведат до минимум загубите на място. Винаги следвайте препоръките на производителя за настройка на оборудването.


Заявете своята консултация:

АГРИНЕД ЕООД

агроном-консултант Илиян Недков

специалност Растителна Защита

телефон за контакти: +359 88 978 52 56

e-mail: iliyan.nedkov@mail.bg

*Бързата и навременна консултация е възможна за района на централна и североизточна България*


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *