БОЛЕСТИКУЛТУРИСЛЪНЧОГЛЕД

БОЛЕСТИ ПО СЛЪНЧОГЛЕД – СПРАВЯНЕ

Валежите през последните седмици са предпоставка за върхови добиви при пролетниците. Развитието на болести по слънчоглед е вече факт. На опитните полета в страната ясно се открояват ранни и късни хибриди, но не всички „ранни“ хибриди изглежда са достигнали своята технологична зрялост! 

Болести по слънчоглед в момента се развиват основно по питата и стъблото.

При условия като този сезон имаме възможност да постигнем потенциала на всеки хибрид и да открием кои са лимитиращите фактори за хибрида като изключим валежите. Условията през сезон 2017/2018 се характеризират с дълги периоди на преовлажняване, засушаване, преовлажняване. Редуването и крайностите които ни предлага природата са премеждие за всеки. Поради сухия период по време на сеитба растенията не поникнаха дружно в следствие на което и не цъфтяха дружно. Ефекта в  момента е два етажа от пити като първите цъфнали растения сега са навели тежките си пити, а над тях 30-50 см има втори етаж с цъфтящи растения. Това е добра предпоставка за добива на мед, но определено се очертава трудна жътва. Развитието на болести по питата и стъблото на слънчогледа по никакъв начин няма да направи жътвата лесно. Има ли полезен ход в тази ситуация, можем ли да ограничим развитието на болести само няколко седмици преди жътва и да запазим високото качество на реколтата? Хибридите потглеждани в България са много и разнообразни като всеки от тях има своите особенности. Познавате ли добре хибридите които отглеждате?

 

До жътвата на слънчоглед не остава много време. Кое е най правлното решение за да предпазим добива си или да ограничим загубите?


Заявете своята консултация:

АГРИНЕД ЕООД

агроном-консултант Илиян Недков

специалност Растителна Защита

телефон за контакти: +359 88 978 52 56

e-mail: iliyan.nedkov@mail.bg

*Бързата и навременна консултация е възможна за района на централна и североизточна България*


Коментирайте по долу какви хибриди отглеждате и как се държат те в условията на вашия район. Споделета вашата технология и преоткрийте друга ако тя не е ефективна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *