КУЛТУРИРАПИЦА

КАК ДА СЕЕМ РАПИЦА В СУША?

При отглеждането на рапица има редица трудности. Като неволите започват още с подготовкат за сеитба.

Като дребно семенна култура рапицата

изисква градинско състояние на почвата, но през август това е голямо предизвикателство! Най-лесно е да се откажеш от отглеждането на такава култура. Обаче: нуждите от рапица в Европа са много повече от производството. Рапицата е една от първите култури които осигуряват доходи на пролет. Търсенето и печалбата са добра мотивация за справянето с неволите по отглеждането на рапица.

Винаги е стоял въпроса с изключително сухото време през периода на сеитбата в края на август-началото на септември. В резултат на това риска семената да не успеят да покълнат и да поникнат е голям. Това води до слабо развити посеви, загиване на растения през зимата поради фаза на културата не пригодна за ниските температури, като това може да доведе до 100% пропадане на площите! Често се случва сеитба при минимални валежи които провокират покълването и след това растенията загиват от просушения слой 5-10 см.

Има няколко основни принципа за това как да сеем рапица в суша:

  1. В почвата винаги има влага! Но е необходимо да я съхраним! Винаги след прибирането на предшественика е препоръчително да се направи обработка която нарушава капилярите и предпазва почвата от изпарание на влага. Това може да се направи с дискова брана, стърнищен култиватор или продълбочаване както и друг вид обработка при конвенционалното земеделие.
  2. Освен сеитбата всичко обработки е препоръчително да се извършват през ноща! През деня силното слънце буквално изпича почвените агрегати и те вече са негодни за раздробяване!
  3. Винаги е добре да се избягва оран в суша!
  4. Винаги използвайте препоръчителната гъстота за хибридите. Добри гъстоти са 30-40 растения на кв.м., при по-гъст посев растенията се конкурират по между си и не могат да се развият добре както и да се разклоняват.
  5. Винаги използвайте балансирано торене! Използвайте почвен анализ за да постигнете по-висока ефективност!

Постигането на добри резултати при отглеждането на рапица е свързано с плануването на сеитбооборот 4-5 години напред, мениджъмнт на торене и т.н. Важен е изборът на предшественик! Ечемика например задържа повече влага от зимната пшеница. По- ранните и по-ниските сортове пшеница изразходват по-малко вода. Най-добрите предшественици за рапицата са бобовите култури. В същото време, включена в сеитбооборот рапицата повишава продоктивността на следващата култура и в това отношение не отстъпва на бобовите култури като предшественик.

Сгъстения сеитбооборот на рапицата през 2-3 години води до натрупване на причинителите на гъбни болест и неприятели. Последните години в южна България голям проблем се очертава синята китка по рапицата!

За избора на подходящи обработки може да се използва и пенетрометър с помощ на който да се установи плътността на почвата и на каква дълбочина е плужната пета ако я има!  Ползвайте услугите на АГРИНЕД ЕООД за по-добри резултати! КОНТАКТИ: ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *