НЕПРИЯТЕЛИЦАРЕВИЦА

ЦАРЕВИЧЕН СТЪБЛЕН ПРОБИВАЧ

ЦАРЕВИЧЕН СТЪБЛЕН ПРОБИВАЧ

Ostrinia nubilalis

КРАТКА ПРЕЗЕНТАЦИЯ: БОРБАТА С ЦАРЕВИЧНИЯ СТЪБЛЕН ПРОБИВАЧ

период: летеж на пеперудата в зависимост от температурата – пик на летене през юни/юли – ларви, активни от юли;

пеперуда:  С ясно изразен полов диморфизъм.  Мъжката е по-тъмно оцветена (сиво-кафява), дълга 22 – 26 mm.

Женската е светложълта до светлокафява, с две напречни кафяви начупени ивици на предните крила е дълга 27 – 32 mm

яйца: Яйцата са белезникави и плоски. Снасят се на купчинки, наредени като люспите на риба.

гъсеница: е белезникава, жълто-сива или бледорозова, с тъмна надлъжна ивица на гърба. Дължината на тялото й достига 10 – 15 mm. Главата, гръдният щит и аналният сегмент са кафяви.

цикъл: Царевичният стъблен пробивач, у нас, развива 2 поколения годишно. (В Североизточна България е описана биологична раса, която, развива едно поколение годишно.) Неприятелят зимува като възрастна гъсеница в стъблото на царевицата, конопа и др. Напролет при температура 15ºС презимувалите гъсеници какавидират. При по-ниска влажност (50 – 55%) гъсениците не какавидират и загиват. Излюпване през май/юни. Излюпване на гъсениците след 10 дни. Перфорация на парненхима на листата-тунелчета в стъблата.  След това гъсениците се разполагат в кочана или в долната част на стъблата и в по-нежните части от останалите части на растението.

различните видове царевичен стъблен пробивач  са с едногодишен жизнен цикъл или многогодишен цикъл на развитие. Обикновенно 1-2 поколения годишно, в Италия са възможни 4 в България 2. Второто поколение вреди най-често по кочана.

симптоми:

Снасяне на яйцата по долната част на листата. Линейни перфорации по листата при излюпването  на ларвите гъсеницата се стреми да влезе във фунийката след разлистването. Надупчени около възлите стъбла. Хипертрофия на пазвената пъпка на листата. Пречупено съцветие метлица е предпочитано от гъсеницата. Пречупени стъбла. Тунелчета в кочана, по кочана, на нивото за закрепяне на кочана към стъблото. Заразяване на засегнатите по кочана зони с фузариоза.

щети:

Пречупване на стъблата и кочаните, увеличаване на времето за прибиране и намаляване на добива, преждевременно узряване на кочана. Увеличаване на микотоксините вследствие на фузариума.

борба:

Агротехнически мероприятия: унищожаване/заравяне на заразените растителни остатъци след прибиране на реколтата. Растителните остатъци са източник за излюпване на ларви през пролетта. По този начин  могат са бъдат елиминирани 75% от ларвите.

Химечските мерки: срещу младите гъсеници, преди да се вгризат в растенията. Пиретроидите могат да предизвикат размножаването на черни листни въшки след третиране.

Биологична борба: трихограма

праг на икономическа вредност: *

цени на услугите ТУК

*ВСИЧКИ СНИМКИ СА АВТОРСКИ. КОПИРАНЕТО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО БЕЗ ИЗРИЧНОТО СЪГЛАСИЕ НА СОБСТВЕНИКА АГРОНЕД ЕООД СА ЗАБРАНЕНИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *