КОСТИЛКОВИНЕПРИЯТЕЛИОВОЩНИ

ЗАСЕЧЕН НЕТИПИЧЕН НЕПРИЯТЕЛ ПО СЛИВИ

ИНФОРМАЦИЯ ЗА НЕПРИЯТЕЛЯ

Неприятелят е засечен по сливи и вишни в Силистренска област

Неприятелят открих в 10 годишна сливова градина във фаза на  образуване на първите „мини“ по листата на сливовите дървета. Това стана тази година на 8 май. В снимковия материал може да проследите развитието на неприятеля от началото до летеж на първото поколение! Разполагам и с видео поместено в публикацията. Неприятеля по литературни данни напада само ябълката.

Ябълков пъстър миниращ молец – Lithocolletis (Phyllonoricter) blancardella F. 

Разпространен е в цялата страна. Напада само ябълката. /КАКТО СЕ ОКАЗВА ВЕЧЕ НЕ Е ТАКА/

Пеперудата е много пъстра. Предните крила са светло до тъмно кафяви с червеникав оттенък. Имат бели ивици и кафяви петна, разположени под ъгъл. Задните крила са кафяви с много ресни. При разперени крила е 9 – 11mm.

Гъсеницата е цилиндрична, жълтеникава, с триъгълна светлокафява глава. Краката са сравнително добре развити, с цвета на тялото. Главата и първите два сегмента след нея са гръбно-коремно сплеснати. На дължина достига до 5-6 mm.

Мината е неправилно елипсовидна, разположена между жилките. От горната страна на листата е пъстра (на петна). От долната страна е белезникава (ясно се вижда отделения епидермис) и листото често се сгъва.

Зимува като какавида в мините на опадалите листа. Развива 3-4 поколения годишно. Пеперудите на този вид се появяват най-рано, от миниращите молци и летят от края на март – началото на април до началото на май. Летежът се осъществява при средна денонощна температура над 11,70С и съвпада с цъфтежа на ранните сортове ябълки. Женските снасят яйцата си поединично, по долната страна на листата. Зародишното развитие продължава от 5 до 20 дни. Излюпените гъсеници се вгризват под долния епидермис непосредствено под хориона на снесените яйца и изгризват продълговати мини в паренхима. Мините са разположени по долната страна на листата. До горния епидермис те стигат само на отделни места и мината отгоре изглежда като изпъстрена (на зелени и светли точици). Гъсениците се развиват за 20-40 дни, след което какавидират в мините. Летежът на новото поколение е от средата на май до края на юни. Лятното поколение лети през юли до средата на август, а есенното – през август и септември до началото на октомври. Повредите са идентични. Зимуващите какавиди са от последните две поколения.

По гъсениците и какавидите се развиват същите паразити, нападащи ябълковия листоминиращ молец.

За извеждането на наблюдения и борба с неприятеля не се колебайте да се свържете с нас КОНТАКТИ: ТУК

цени на услугите ТУК

*ВСИЧКИ СНИМКИ И ВИДЕО СА АВТОРСКИ. КОПИРАНЕТО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО БЕЗ ИЗРИЧНОТО СЪГЛАСИЕ НА СОБСТВЕНИКА АГРОНЕД ЕООД СА ЗАБРАНЕНИ!

**информация за неприятеля е копирана от учебник по Ентомология

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *