ФОСФОР- ЗНАЧЕНИЕ ЗА КОСТИЛКОВИ ВИДОВЕ

Елемента фосфор е компонент на нуклеиновите киселини и липиди. Важен елемент който участва в метаболизма, трансфер на енергия и фотосинтетичен транспорт.
Фосфора е много мобилен в дървото и се съхранява в ствола и клоните и се ремобилизира в началото на новия сезон.

Елемента фосфор не е обходим в големи количества и се изнася около 0.2-0.3 kg за тон костилкови плодове. Елемента фосфор подобрява растежа на растенията и броя на цветните пъпки.

При почви, където нивата на фосфор са ниски, умерената програма на торене с фосфор има пряк ефект върху плодовете, размера на плодовете и добивите. Въпреки това, високи нива, където почвите са с високо съдържание на фосфор- ограничава потенциалния добив.

Обичайна практика е да се тори рано на пролет преди сезона. Това е една от най-допусканите грешки в овошните градини спрямо торенето. Често пъти земеделците изчакват да минат условията на замръз и слани да видят дали дръветата ще са натоварени и тогава предприемат торене. Основният им довод, е че ако минат слани подаденото количество тор ще предизвика растеж и след това е необходима силна резитба. В година когато имаме голямо натоварване с плодове обаче е възможно до такава степен да се уползотвори наличният фосфор, че растението да не може да се зазими по най-добрия начин. Това е предпоставка през следващия сезон да имаме слаб и лош цъфтеж. Фосфорът е елемент който лесно се блокира от ниски температури, а в периода преди цъфтеж имаме точно такива периоди. Именно заради това е необходимо да се прави редовно и последователно торене още през есента.

Няма как да знаем каква ще е годината. Необходимо е да се грижим за градините като за силен сезон тъй като в последният момент торенето и грижите около него не са ефективни и вече се търпят загуби.

Качество на плодовете

кайсии цвят фосфор
оцветяване на плодове

Фосфорът също има пряк ефект върху плодовете техния цвят, увеличаване на нивата на антоцианините в кожицата на плодовете, подобрявайки пазарната рентабилност. Приложението две- три седмици преди събирането на реколтата е ефективно за подобряването на оцветяването на праскови, кайсии и сливи. По – ранни приложения на фосфор  подпомага характеристиката на плодовете при съхранение и намалява загубата на плодове.

Симптоми на недостиг

Липсват визуални симптоми по листата. През есента листата могат да станат тъмнозелени с бронзови или лилави нюанси. В общи линии, листата са малки и малко.
По-често срещаните симптоми се намаляват меристемната активност (намален растеж), включително бавен, труден и намален цъфтеж. Плодът е по-малък, често има твърда плътност и е с ниско съдържание на захари и с липсва вкус.

 

 

 

 


Заявете своята консултация:

АГРИНЕД ЕООД

агроном-консултант Илиян Недков

специалност Растителна Защита

телефон за контакти: +359 88 978 52 56

e-mail: iliyan.nedkov@mail.bg

*Бързата и навременна консултация е възможна за района на централна и североизточна България*

**копирането на текст и снимки без изрично писмено разрешение от автора Илиян Недков е забранено**


 

Вашият коментар